Мартина Апостолова води топ 10 на Берлинале

Програмата за млади таланти сред актьорите на European Film Promotion с гордост представя топ 10 пред филмовата индустрия, публиката и международната преса на 70-ия кинофестивал в Берлин. Много трудно е било за журито да избере  10 от 28 номинирани. Първа в списъка е Мартина Апостолова, която „пресъздава своята героиня с архетипна сила, поразяваща публиката навсякъде по света“ – за ролята си в „Ирина“. Ето какво добавя журито: „От нейните изпълнения струи дълбочина и невероятен усет за добрите и лошите моменти в човешкото съществуване. Талантът й разполага с безброй проявления – огорчение, яростно отчаяние, сърцераздирателна нежност… Благодарение на своята мъдрост и зрялост тя дарява на героите си автентичност и те се превръщат в универсални образи.“

Мартина Апостолова учи актьорско майсторство в Нов български университет, играе в повече от 20 постановки на съвременни пиеси в различни градове на България. Дебютът й в киното е като Ирина в едноименния филм на Надежда Косева – за това изпълнение Мартина получава осем награди „най-добра актриса“ от различни международни филмови фестивали. Тя участва в няколко телевизионни продукции, както и в късометражния филм „Брак“ на Слава Дойчева и в пълнометражния „Lament for the Silent Fool“ на Димитър Кутманов.

„Европейски изгряващи звезди“ е най-старата и ефективна пан-европейска инициатива за промотиране на талантливи млади актьори и актриси от континента. От първото издание през 1989 година до момента на Берлинале са представени 312 изгряващи звезди, като сред тях са Кери Мълиган, Алба Рорвахер, носителката на „Оскар“ Алисия Викандер, Риз Ахмед, Мерван Кензари, Джордж МакКей, българите Весела Казакова и Иван Бърнев и други.

standartnews.com

One Comment on “Мартина Апостолова води топ 10 на Берлинале”

Comments are closed.