МИНАЛО БЕЗ НАСЛЕДНИЦИ

ВЕЛИКАТА КРАСОТА

Георги Тенев

Генади Гатев, Димитър Яранов, Иван Кюранов, Красимир Добрев, Росен Тошев, Свилен Стефанов, Хубен Черкелов, Венелин Шурелов

Пост-идеологическото изкуство обещава свободи, без да гарантира никакви легитимни права за опазване на границите между елити и лаици, между естеблишмънт  и  естетически демос. Зоната на пост-идеологията, в която няма вертикал, няма сакрални образи, превръща проблемите за властта в проблеми на самата естетика. Темата на Правата и Свободите вече е вътре в самата художествената тъкан. Навън от рамката властва Опортюнизмът. Създава се публична художествена зона, в която функционална, оперативна стойност може да добива всичко, което е конкретно средство за постигане на конкретни цели.

Може би затова поколението на естетическите революционери на 90-те, авторите от Група XXL, сега приемат с известно мъдро спокойствие тази реалност. И работят с нея (и й се противопоставят) чрез занимание с красивото. Селекцията в програмата на Аполния 2019 събира пъстра група, в която имената от XXL са представени заедно с автор като Красимир Добрев, активист от друга легендарна група, Диско’95. И също Венелин Шурелов, име свързано с идеите и практиките на  Виа Понтика. През последните години той развива все по-задълбочено кинетични и дигитални форми, а в  залите на Художествената галерия на Созопол ще генерира живописен метод, който дописва и репликира платната на останалите художници в селекцията. Капещите и разпръсквани отработени моторни масла ще дават ритъма на едно особено мислене за живописта, за нейното наблюдаване и създаване, сакрализация и профанизация, за употребата и маркетинга на красивото.

Под маската на  колективния показ, кураторът Свилен Стефанов прави модел на  един микросвят, представен като художествена реалност. Изложбата  Великата красота задава на зрителите въпроси, които крият потенциал за нерационални отговори и спектакъл от преживявания.

 

ДИМИТЪР ЯРАНОВ   –   Ордени и медали, 100х100 см,  акрил, платно

СВИЛЕН СТЕФАНОВ  –  Big Leek, 210×95 см, маслени бои, платно.

КРАСИМИР ДОБРЕВ  – Три, акрил, брокат, платно, 61х50 см

 РОСЕН ТОШЕВ – Голяма пощенска картичка, маслени бои, платно, 100х150 см

ИВАН КЮРАНОВ  –  ABS, 145×115 см

 ГЕНАДИ ГАТЕВ   –  French Haplogroups Abstract, 110/100 см, акрил върху дърво, епоксидна смола

ХУБЕН ЧЕРКЕЛОВ  – 200 Foroyar,    (2016 – 2018)

 ВЕНЕЛИН ШУРЕЛОВ   –  Basket

Плакати за арт фестивали е изложба, с която Международното триенале на сценичния плакат представя деветото си поредно издание.

Създадена специално за Аполония, селекцията представлява близо 500 плаката на автори от 26 държави и предстои да бъде представена във всички фоайета на НДК през ноември 2019.

Публиката на Аполония има възможността първа да види избрани плакати, посветени на различни арт фестивали, да надникне в пъстрата културна сцена на света и да се убеди, че изкуството има нужда от своите плакати, които не само го регистрират или рекламират, а създават неповторима визуална среда, паралелна артистична и духовна реалност, взаимодействаща и провокираща въображението зрителя.