Митът за петък 13-ти и рицарите тамплиери

Трудно е да се установи произходът на суеверията. Често има по няколко теории за това откъде идват те – както и хора, готови да ги развенчаят. Петък 13-ти е подобен пример.

Ако сте чели романа на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“, вероятно си спомняте, че арестуват членовете на Ордена на тамплиерите в петък, 13-ти. Книгата популяризира вярването, че именно тези арести са причина хората да се страхуват от датата.

„Що се отнася до тамплиерите, всички данни сочат, че те са били просто едни изключително скучни римокатолици“, казва обаче Хелън Никълсън, професор по средновековна история в Университета в Кардиф.

На тази илюстрация от 1800 г. рицари тамплиери съпровождат християнски поклонници по пътя към Йерусалим. Векове след разпадането на ордена, петък 13 погрешно се приписва на арестуването им.
Илюстрация: Universal History Archive, Getty

Орденът на рицарите тамплиери възникнал около 1119 година и включвал неженени млади рицари, които защитавали Йерусалимското кралство и християнските поклонници в Светите земи. През следващите два века според обичайната за времето си практика християни дарявали земя и пари на ордена и в крайна сметка тамплиерите забогатели значително.

През 1307 година обаче френският крал Филип IV свършил парите и решил да посегне към авоарите на рицарите.

„Стандартното обвинение срещу политически врагове в началото на XIV век е било ерес или магия“, казва Никълсън. Кралят избрал обвинението в ерес и на 13 октомври 1307 година, петък, заповядал да арестуват няколко тамплиери. Макар че папа Клемент V нямал отношение към отправеното от краля обвинение в ерес, той все пак бил принуден да разпусне Ордена.

Оттук започнали и конспиративните теории.

И макар някои от рицарите тамплиери наистина да били арестувани в петък, 13 октомври, суеверието не идва оттам.

В момента най-актуалната версия е, че петък 13-ти не е бил свързван с лош късмет до 1907 г., когато излязъл роман, озаглавен „Петък, тринайсти“. Авторът на книгата Натаниел Лахенмайер твърди, че и преди настъпването на XX век числото„13“е носило лош късмет, както и денят „петък“, но „петък 13-ти“ не е съществувало като понятие.

Дали суеверията са започнали с този роман или не, едно е ясно – много от обясненията като това, свързано с тамплиерите, са скорошни измислици. Както и много от митовете за тези рицари.

 

 

 

 

https://www.nationalgeographic.bg/