Михаела Стойкова: Мечтая си за България, която отправя поглед към добрия пример!

Имаме повод да ви срещнем за пореден път с Михаела Стойкова – основател и ръководител на НПО “Операция: Плюшено мече” – организацията, която ръководи най-мащабната коледна кампания за сбъдване на мечти на деца и младежи в неравностойно положение, и посланик на кризисен център за изоставени деца в Уганда, Африка. 

Мина поредното издание на “Операция: Плюшено мече”. Разкажи ни малко какво постигнахте.

Тази година навършихме 12! За Коледа 2019 бяха посетени 9700 деца, младежи и възрастни в нужда в цялата страна и всеки от тях получи подарък за Рождество Христово. Освен това, благодарение на хилядите ни дарители и страхотния ни екип от над 250 доброволци занесохме на 427 социални услуги, работещи с деца и младежи, лишени от родителска грижа, в риск, с увреждания и възрастни с умствени увреждания общо 51 961 артикула от графа основни нужди: дрехи, храна, памперси, специализирана и бяла техника, мебели, учебни пособия и много други неща, които облекчават ежедневната грижа и битието на всички в нужда.

Паралелно с това върви и кампанията ти “Скритите таланти на България”. Има ли с какво да се похвалиш там?

През октомври 2017 стартирахме образователния проект: целогодишна менторска програма “Скритите таланти на България”, който дава шанс за висше образование и професионална реализация на талантливи младежи, лишени от родителски грижи или в риск. В момента сме в третата учебна година на Програмата, през нея вече са минали 21 участници, като през тази учебна година работим с 14 талантливи младежи (Варна, Габрово, Елхово, Долна баня, Нови пазар, Кърджали, Разлог, Видин, Брегово, Пловдив, Велико Търново), от които петима са кандидат-студенти!

За две години Програмата има множество спечелени конкурси, медали, стипендии, 2 реализирани и изключително успешни самостоятелни изложби на талантливи младежи, лишени от родителски грижи, и един приет студент в Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив с Хореография!

“Скритите таланти на България” дава шанс на различни деца от всички краища на България всяка година да ходят редовно на уроци, да работят с индивидуален, обучен ментор ежеседмично, да посещават семинари, работилници, конкурси, лагери и състезания, да получават достъп до материалите, литературата и екипировката, която им е необходима, и да влязат в университет и/или да си намерят стаж или работа! Изключителна привилегия е да работим с толкова прекрасни и будни младежи, много от които са с тежки съдби, но не се отказват от бъдещето си, а се борят за него!

Фотограф: Галина Запрянова

Как виждаш бъдещото развитие на тази инициатива и докъде си пожелаваш да стигне?

Тази година планираме трета самостоятелна изложба и издаване на стихосбирка на поетесата в Програмата. Мечтая си до 10 години 100 талантливи деца да са минали през Програмата и 50 от тях да са приети в университет. Ние работим със спортисти, поети, химици, художници, певци – таланти от всички сфери и е истинско предизвикателство да проправим път за всеки от тях, но с упоритост, постоянство и помощ от нашите приятели и последователи нещата се случват! Ние вярваме, че всеки е изпратен на тази земя с определен талант, който трябва да развива и впоследствие да ползва в полза на хората около себе си!

Младежите, с които работим, са огромно насърчение за други, които живеят в тежки условия и нищета, защото Скритите таланти на България са пример какво може да се случи, когато подадем ръка на таланта и повярваме в децата на България!

На снимката: Георги – художник и скулптор; фотограф: Яна Пенева

Кои са нещата, които те вдъхновяват в трудните моменти и те карат да вярваш в доброто?

Силата на духа на нашите младежи – как въпреки препятствията и трудните моменти, през които минават от ранна детска възраст, всеки път, когато паднат, се изправят и продължават! Мечтите им и фактът, че могат да бъдат реалност, ако работим в единност около тях!

Хората, които в най-неочакваните и трудни моменти Господ праща към нас, за да ни подадат ръка! Няма нищо по-вдъхновяващо от това да видиш колко бързо може да се развие едно талантливо дете само след няколко месеца системни уроци при професионалист и подкрепа на ментор!

Опиши ни България на своите мечти

Мечтая си за България, която отправя поглед към добрия пример – по-малко критикува и повече хвали, по-малко коментира и повече действа. България, която вдъхновява с личния си пример и се насърчава от делата на хората, които са катализатор на промяната. България, която изслушва, без да съди, и приема с любов и разбиране.

На снимката: Дани – художничка, кандидат-студент; фотограф – Яна Пенева. 

Заглавна снимка: Георги Дунков

 

 

 

 

Автор: Венелин Добрев