Младежи дават идеи за „умна Варна” на състезание по IT

Идеи за дигитализиране на процеси в сферата на образованието, управлението и администрацията, околната среда и инфраструктурата, спорта и забавленията ще предлагат ученици и студенти в рамките на предстоящия хакатон. Темата на събитието е „Умни решения за умна Варна“. То се организира от Икономическия университет в града, в сътрудничество с Общинската администрация и компанията „Ментормейт“. Част е от честването на 100-годишнината на най-старото висше икономическо училище у нас.

Състезанието е за студенти и ученици от горните класове с интереси в областта на информационните технологии. Те ще съставят екипи между 2 и 5 души, които ще изготвят софтуерен или хардуерен проект с избрана от тях технология. Целта е да се създаде концепция и да се разработи пилотна версия на приложение, което да направи Варна „умен“ град.

Участието е безплатно, но участниците сами трябва да си осигурят всички необходими активи за изпълнението на проектите – лаптопи, хардуерни устройства и софтуер. Това включва и предварителна подготовка като инсталиране на необходимите редактори, библиотеки, среди и др., технологии и инструменти за разработка, създаване на Github repository, където ще бъдат качени проектите.

В помощ на екипите, сформирани предварително или на място, ще бъдат ментори – софтуерни специалисти с голям опит. По време на състезанието, което ще се проведе на 20 март в Икономическия университет, ще бъдат осигурени храна и напитки, а най-добрите отбори ще получат награди.

 

АВТОР   Жулиета Цветкова