МЛАДИ ТАЛАНТИ

Столичната галерия Нюанс от 2015-а насам издирва и подкрепя таланти, като  повежда конкурс с награден фонд. Конкурсът се случва на всеки две години, защото идеята е след провеждането финалистът да подготви в рамките на една година самостоятелна изложба.
С галеристката Неда Митковска разговаряме на фона на прекрасната лятна експозиция с картини на известни художници за целите, идеята и принципите на провеждане на конкурса.

Неда Митковска:
-Конкурсът е изцяло с идеална цел-да се подкрепят млади артисти. Нашата галерия не е концептуална, в смисъл само за съвременно модерно изкуство или само за класическо изкуство, При първото издание всъщност, нямаше ограничения във възрастта. Но конкурсът се развива с времето и  концепцията  се фокусира върху идеята да се подкрепят млади творци. Сега сме сложили 79-и набор като граница. Няма  никакви ограничения в изразните средства. Нямаме  и изискване за академично образование. Тоест, ако има млади хора с изявен талант всеки може да опита и да кандидадства.
Целта е -да откриваме нови таланти,  да подкрепяме млади артисти. С тях впоследсвие продължаваме да работим.  Първата година всеки, който спечели,  прави самостоятелна изложба, в повечето случаи това е и първата  самостоятелна изложба на автора, което е прекрасно, защото първо, че им даваме свобода, второ- имат финансова награда, която им помага да осъществят тази своя първа изложба. От предишните две издания с някои от тези, които не бяха в първите три наградени позиции,  продължаваме да поддържаме контакти.Каним ги за участие в колективни изложби, когато има подходящ проект, свързан с нещо специфично-дърворезба например, или друга конкретна поръчка. Те са първите хора, към които се обръщаме. И това е един вид мониторинг,  който е много по-широко спектърен от този, който виждаме в академичната среда. Разбира се, интересуваме и знаем, кой завършва, какво прави, защото има едни много важни 4-5 години след завършването, когато човек се е развил, осъзнал се е и има нужда от подкрепа за развитието си. Ние искаме да уловим точно този момент.

-Какво развитие имат наградените досега автори?
-Примерно финалистката ни от предното издание, Благица Здравковска , която направи първата си изложба тук. Изложбата ѝ при нас беше много алтернативна, много новаторска, нейните преподаватели бяха изключително впечатлени.Тогава завършваше магистърската си степен по скулптура в Академията, а следващото ѝ участие беше заедно с групата, в която започна да работи, в Матера.

-Тазгодишният конкурс има тема, която предлага интерпретация на миналото. как избирате темите?
 – Гледаме темите да са изключително широко спектърни, да действат повече като повод за вдъхновение без да ограничават. Първото издание нямаше, второто беше  игра на думи: наименованието на галерията  Нюанс и  new- нов. Като препратка към младите и тяхното изкуство. Освен това и едно от малкото изисквания на конкурса е нещата да не са показвани предварително.
Тази година темата е МИНАЛОТО, НАЧИН НА УПОТРЕБА
Надяваме се, че това буди изключително много асоциации и препратки. Провокативно е. За нас е изключително интересно как младите ще решат да интерпретират миналото. Дали чрез тема или чрез техника, предполагат се всякакви варианти. Получавали сме кандидатури на хора, които работят например с рециклирани материали, което също е в темата и е много интересен подход. Така че, смятаме, че темата е вдъхновяваща и провокативна, а не ограничаваща.
Срокът е до 30-и ноември тази година,като сме опростили формата за кандидатстване. След това правим колективна изложба на 20-те финалисти, през февруари, тя ще продължи достатъчно дълго, за да могат младите автори да се срещнат, да общуват и да се опознаят и на откриването на изложбата ще се  случи  награждаването.
Първата награда е самостоятелна изложба, както казах, като  даваме една година време артистът да работи. Паричният еквивалент на наградата е 2 хиляди лева, с който да си подпомогне инвестицията на тази изложба. Втора награда е 1500 лева и трета е 1000 лева. Трябва да кажа, че при всяко издание на конкурса се случва да харесаме някого, който не е от наградените. Ето, сега например участници в предния конкурс ще имат изложба в галерията, независимо че не бяха от първите финалисти. Просто си ги харесахме. Бяхме продължили да следим какво правят и сега ще имат възможност да го покажат.

-Кандидадстват чужденци или  ли българи, живеещи извън България ?
– Имахме такива запитвания. Усилията ни са насочени към подпомагане на български артисти, единственото ограничение е за чужди артисти, тъй като идеята е да се подпомагат български млади артисти.
Другото, което е важно да се отбележи е, че финансовата награда, която предоставяме, не е откупка. Финалистите не предоставят произведението си. Ако решим, че нещо ни харесва по време на колективната изложба, където нещата са за продан, то се откупува и някои от артистите реализират продажба. Защото има такава лоша практика при конкурсите- да награждават работа, която всъщност има много по-висока цена от стойността, която се изплаща като награден фонд и така да се придобиват ценни творби за малко пари. Реално, при нас наградените три произведения не остават в колекцията на галерията, защото фокусът е върху артиста.


Дион Дионисиев  Созопол                                    Никола Танев   Филипопол                  До 12-и септември в галерия Нюанси на ул. „Денкоглу“ 42  можете да се насладите и разхладите в жегата с прекрасно подбраните ЛЕТНИ АКЦЕНТИ- четвъртото издание на изложбата в този формат. Тази година в експозицията присъстват 27 произведения на емблематични автори в широкия период между 20-30-те година на XX век до днес. Сред произведенията можете да видите морски пейзажи от Балчик и Созопол на едни от най-добрите ни маринисти Марио Жеков и Дион Дионисиев.

Както и да научите повече подробности за Конкурса на:
https://www.nuancegallery.bg/minaloto-nachin-na-upotreba-konkurs-galeriq-nuance/