Много зает англичанин измислил Коледната картичка

ФОТО БГНЕС

  • Сър Хенри Коул нямал време да пише на всички роднини, защото отпечатал ескиз

Първата коледна картичка е поръчана в Лондон от сър Хенри Коул – британски предприемач и обществен деец, един от основателите на прочутия Музей Виктория и Алберт. През 1843 г. той не е имал време да напише на ръка поздравления до всичките си роднини, приятели и бизнес партньори. По тази причина този много зает човек се обърнал към илюстратора Джон Колкот Хорсли с молба да създаде ескиз, който след това да бъде размножен с помощта на типография. След това картичките са били оцветени ръчно от професионален художник. Възложителят трябвало само да напише името на човека, до когото адресира своите пожелания и да се подпише.

Картичките, които са му останали, след като е изпратил своите пожелания, сър Хенри Коул е продал по един пенс за бройка – огромна цена по онова време, равняваща се на тогавашната средна дневна надница на наемните работници. До наши дни от тази партида от около 1000 бройки са оцелели само дузина. Преди няколко години една такава пощенска картичка беше продадена на аукцион за 25 хиляди евро.

Коледните картички в Англия, Америка и Германия

Самата идея не е била нова или революционна. По това време във Великобритания вече са били много популярни картичките за Деня на Свети Валентин. Идеята подобни картички да се изпращат и за Коледа е посрещната първоначално скептично. Смятало се, че те няма да се продават добре, но много скоро благодарение на новите по-евтини начини за печат, а също така намаляването на цената на пощенските услуги в резултат на развитието на ж.п. съобщенията, коледните картички става изключително търсене.

Много скоро в Англия набират популярност картичките, произведени в Германия. Там типографската техника се е развивала по-бързо, което ги е направило по-качествени и по-евтини. Освен това, пак по същото време, благодарение на германския съпруг на кралица Виктория – принц Алберт Сакскобургготски, в Англия започват да се разпространяват някои германски традиции за този празник – коледните елхи и календари.

В САЩ първите коледни картички са напечатани през 1874 г. в Бостън. След няколко години само една бостънска типография е произвеждала вече над 1 милион броя.

Традицията на коледните картички е по-древна, само че те не са били печатани, а рисувани. Продавали са се от манастири, като се започне от средата на XV век. На тях е била изобразена Богородица на кораб, обкръжена от ангели. Корабът е символ на благата вест.

Почти всички коледни картички, печатани в Германия до 1900 г., са изнасяни. Самите немци в последните десетилетия на XIX са предпочитали да изпращат собственоръчно написани писма с пожелания за светлия празник. Те също така са съдържали понякога и стихове и са били украсени с празнични орнаменти.

А как е било в България?

Изложба на коледни картички от началото на миналия век беше изложена в къщата-музей „Градски бит от 19-ти век” в Стара Загора, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона. „…Когато все още се изпращаха картички за Коледа”. Такова име носи приказната изложба на пощенски картички.

Част от тях са изработени преди повече от 100 години. Те са разпределени в две отделни витрини, обхващайки целия 19 век. Картичките с поздравления за Коледа и Нова година от по-новото време се приближават повече до българските традиции и бит – имат сурвачки, погачи, украсени елхи и всички са цветни.

Традиционните картички и съвременните комуникации

Според представително допитване, проведени преди няколко години назад по поръчка на списание „Апотекен Умшау“, коледни картички изпращат над една трета от германците /35,2%/. От тях 46% са жени и 24% мъже. Сред представителите на по-възрастното поколение този показател е още по-висок – 54,7%. Мнозина са преминали към по-съвременни начини за комуникация, но едното не пречи на другото. Само германските фирми и други институции ежегодно изпращат на своите партньори и клиенти от 50 до 80 милиона коледни картички.

Източник: БГНЕС и ДВ

standartnews.com