МОГАТ ЛИ МАСКИТЕ ДА НИ ПРЕДПАЗЯТ ОТ КОРОНАВИРУС?

Новият коронавирус 2019-nCoV, чието официално наименование вече е SARS-CoV-2, продължава да е темата на деня. Непрестанно чуваме за нови и нови случаи на хора в различни кътчета на света, заразени с коронавирус. Това прави маските за лице по-търсени от всякога. Но могат ли да ни предпазят от новото заболяване?

Коронавирусите са голямо семейство от пренасяни по въздуха вируси, които се предават по същия начин, по който и грипът. Може да вдишате частици от вируса, след като някой, който се е заразил с него, е кихнал или се е изкашлял. Болният човек може да остави и частици от вируса по повърхностите, а в случая със SARS-CoV-2 знаем, че той може да оцелее до 9 дни (за справка – повечето грипни щамове изкарват около 24 часа).

Маската, която виждате на снимката по-горе, е стандартна хирургическа маска, която лекарите използват по време на операции, за да предотвратят предаването на бактерии и вируси, докато пациентите лежат на операционната маса. Те са ефективни в спирането на големи частици и капчици, но не могат да попречат на малки вирусни частици да я заобиколят маската или да попаднат върху нея самата. Частиците, които се намират върху нея, представляват проблем, тъй като когато потребителят я сваля, би могъл потенциално да докосне разположеният върху нея SARS-CoV-2. След като коронавирусът се е озовал върху ръцете, човекът може да докосне очите, носа или устата си и да остави следи от вируса по други обекти повърхности.

инфо: obekti.bg