Може ли да се запали Черно море?

Една детска рима на Корней Чуковски разказа как „лисиците взели кибрит, отишли до синьото море и го запалили.“ Разбира се, това е чиста измислица, защото животните не знаят как да използват кибрит. Но морето е способно да гори, особено що се отнася до Черно море. Всъщност 90% от водите му съдържат сероводород – горим, отровен и експлозивен газ с миризма на гнили яйца.

Пълната информация за земетресението в Крим през 1927 г. е недостъпна за широката общественост. А се е случило следното. На 12 септември 1927 г. близо до Ялта има мощен трус от 8 по Рихтер. Той провокира големи свлачища. Нанесени са значителни щети на сградите, реколтата загива. Освен Ялта, трусът е усетен и на други населени места по крайбрежието на Крим.

Въпреки че Крим е разположен в сеизмична зона, там обикновено не се случват сериозни земетресения. Следователно това събитие беше необичайно и резониращо. Освен това земетресението беше придружено от необясними явления.

Имало е отвратителна воня и ярки проблясъци, чийто източник беше морето. Стълбове от огън и дим са се издигали на няколкостотин метра от повърхността му. Така хората са били свидетели на горенето на Черно море.

Според една версия източникът на запалването е метан, който е изплувал на повърхноста от тектонски разломи по време на земетресението. Но повечето експерти смятат, че сероводородът е причина за пожара.

Сероводородно море

В сравнение с други морета и океани, подводният живот в Черно море е изключително оскъден. Това се отнася особено за дълбоководни видове. Това не е случайно, защото сероводородът, който се съдържа във водните стълбове, убива всички живи същества. А водният слой, наситен с този отровен газ, в някои райони започва вече на дълбочина 50 метра.

Когато се издигне отгоре, може да настъпи масова смърт на морския живот. Веднъж това се случва в украинския курорт Коблево. В резултат на това на брега бяха изхвърлени приблизително 100 тона мъртва риба.

Има живот във вода, наситена със сероводород, но тя е представена само от анаеробни бактерии и някои видове морски червеи.

Черно море не е единственото, където водата е наситена с този газ, но на други места проблемът е по-малко остър. Факт е, че Черно море е едно от най-затворените. Той има достъп до океаните през Босфора и Дарданелите, които го свързват със Средиземно море. Следователно сероводородът, който се образува тук, не изчезва никъде. Само се натрупва.

Освен това отпадъчните води и други замърсители, реагиращи с морската вода, образуват нов сероводород. Експертите твърдят, че много скоро дълбочината на сероводородния слой в Черно море ще бъде 15 метра.

Отравянето на морската фауна не е най-лошото нещо, което може да се случи. Не забравяйте, че сероводородът е експлозивен. Едновременната експлозия на толкова голямо количество газ по силата си може да бъде сравнима с падането на астероид с размер на половината от Луната.

А сероводородът, изплуващ от дълбокото море и навлизащ в атмосферата, може да предизвика интензивен киселинен дъжд. Такова количество киселина, пренесено от въздушните маси и изпадащо под формата на валежи, може да унищожи целия живот на разстояние от десетки километри от Черноморието.

Какво да се прави?

Опасността, породена от увеличаването на количеството на сероводород в Черно море, е много голяма. Проблемът трябва да бъде решен и колкото по-рано, толкова по-добре.

Едно от решенията е строг контрол върху емисиите на вредни вещества във всички страни с достъп до Черно море.

Освен това вече са започнали проучвания за възможността за извличане на сероводорода и използването му за икономически цели. В крайна сметка, той е отлично гориво. Може би е способно да замени бензина или друго гориво.

Жалко е, разбира се, че не мирише на теменужки.

 

РИА Новости, БГНЕС