Моника Тошева отвъд живописта

Открай време съществува мнение, че да си художник е самотно занимание. Може би защото повечето хора си представят твореца, застанал пред платното, вглъбен в мислите си, тих и непроницаем за околните. Но ако познавате Моника Тошева – красива, талантлива, елегантна, комуникативна, с ясно изразено мнение не само по творчески въпроси, тази представа тутакси ще се промени. Защото освен да рисува, тя се занимава с много други неща. В нашата среда, за да се развиваш, е важно да бъдеш много контактен – това води след себе си не само възможности за изява, да се докоснеш до публиката, до потенциалните купувачи на дадена картина, но трябва да знаеш и как да менажираш себе си, смята младата художничка. Благодарна е, че в последните години се занимава с галерийна дейност, защото я е научила на много неща. Започва в галерия “Лоранъ” преди около 6 години, така че е имала възможност да се докосне до старите майстори, а сега, в галерия “Контраст” – и до съвременните. Има голям опит, който я е подготвил как да реагира в дадена ситуация, да намира в себе си грешки, които би било добре да поправи, ако иска да се развива. Много е различно да бъдеш творец и да бъдеш мениджър, казва Моника, трябва да достигнеш до онази публика, която да може да те подкрепя. Ако искаш да работиш само с качествени материали, трябва да влагаш немалко средства. Това е проблем, с който художникът винаги се е сблъсквал – още от Ренесанса… Но в днешно време е добре да се замислим по какъв начин да намерим правилната формула за себе си, а не да чакаме някой да дойде, да ни открие и оцени, убедена е тя. Трябва да се доказваш всеки ден – дори да те отхвърлят от едно място, трябва да продължаваш да твориш и да се бориш. Например, в много случаи изложби и конкурси, в които има журиране, се печелят от едни и същи хора. А в чужбина един автор не може да получава 2-3 години една и съща награда или на сходни конкурси като този, чийто лауреат вече е бил. Освен това у нас много пъти за конкурси или участие в международни прояви се разбира публично едва когато се обяви победителят. Което е странно… Това е една от причините да не участвам в последно време в такива формати, казва Моника.

Занимава се с изкуство от много години. Завършила е Художествената гимназия и Художествената академия със специалност живопис и педагогика на художественото образование. В живописта я привлича мас културата, рекламата, начинът, по който обществото влияе върху хората, и се опитва да го показва чрез изложбите и темите, които често развива. Увлича се по поп арт, спорт, в творбите, които рисува, винаги включва лични преживявания. От своя професор Божидар Бояджиев знае, че за да бъде една картина максимално искрена и истинска, трябва да бъде преживяна. Обича да смесва техники – през последните няколко години развива техника на 3D движение чрез размазване, която й позволява да хване точно даден момент от преживяване и движение на един човек. Това много силно се проявява в първата й самостоятелна изложба – “Фи(т)нес”, която през 2014 г. бележи началото на нейната творческа кариера. Вече има над пет самостоятелни изяви, отделя внимание и на много кураторски проекти, общи изложби, стреми се да организира събития, с които да бъде полезна и за други свои колеги. “Защото е трудно да бъдеш млад творец в България и ако сме единни, би било много по-добре за всички, вместо да гледаме само собствената си кариера.”

Моника е убедена, че Художествената академия е мястото, в което един творец трябва да осъзнае пътя, който му предстои. И ако не вземе живота си в ръце сега и не усвои всички, забравени от много други държави класически техники, които у нас са запазени, може да изпусне много. Изключително благодарна е за всичко, което е научила в академията – “за щастие попаднах в ателието на проф. Божидар Бояджиев, който насърчаваше студентите си сами да намерят своя път и стил, вслушвала съм се във всеки съвет, който ми е давал”. Не съжалява, че не е завършила висшето си образование в чужбина, макар да е имала и такава възможност. Радва се, че е останала да учи тук, защото има специалности като стенопис, които в други академии няма как да научиш, практически да усвоиш тези неща. Като става дума за технология и практика на живописта и стенописта, тук те учат как да създаваш пигменти, различни рецепти, които ако си ги записвал много стриктно, можеш и след време да използваш. Така че за мен академията е най-доброто място, където един художник може да намери себе си. Обучението е на много високо ниво, казва Моника. Тревожи се, че в последните дни в НХА има проблеми и се е стигнало дотук, тъй като й предстои да завърши своята докторантура, все още е част от тази академия и нещата не са никак лесни за всички…

Голямо удовлетворение й носи напоследък ролята на преподавател в ателието по изкуства за деца в галерия “Контраст”. Много се радвам, че нашият проект за детската школа тръгна толкова добре – може би вече половин година провеждаме уроци и виждаме резултатите в една изложба на нашия коледен базар. Техните рисунки не стоят по-малко качествени от тези на големите художници. Децата се чувстват прекрасно, като рисуват всяка седмица по различна тема и с разнообразни техники, разказва Моника.

В коледния базар, който продължава до 10 януари, има картини от 100 до 1000 лв., така че всеки би могъл да притежава качествено произведение на известен художник. Онези, които не могат да си позволят картина, си купуват издания, подготвени от галериите “Контраст” и “Лоранъ”. Най-новото е книгата за Лика Янко, предизвикала огромен интерес – първият тираж много бързо е изчерпан и вторият вече е на привършване.

Най-различни хора посещават галерията, но това, което ме натъжава, е, че в много от тях виждам желание да притежават дадена картина, но нямат възможност. Живеем в такива времена, че семействата предпочитат да определят бюджета си за други, може би за тях по-необходими неща – дори техника, отколкото да си купят картина. Което не е правилно, защото изкуството ни съхранява като духовност, като идентичност, то остава след време нашия белег в този голям свят, убедена е Моника. И допълва, че тази година коледният базар е още по-разнообразен – благодарение на тяхната идея със Зорница Василева, която е помогнала да бъде завършен проектът с авторски рисувани шалове, предизвикали огромен интерес. Те са лимитирана серия, с принтове на художници, представяни с изложби в галерията – като серията “Долче вита” на Радостина Доганова, няколко картини на Моника Тошева от серията “МоТо”, по време на изложбата на Лика Янко са направени 4 принта на нейни творби… Под мотото “Облечи се в изкуство” се дава шанс на хората да носят изкуството всеки ден със себе си във вид на красив арт шал.

Моника Тошева споделя, че изпраща много интересна година, в която се е изявила повече като кураторка, отколкото като художничка. Макар че е имала една самостоятелна експозиция и участия в много общи. През 2020 г. й предстои за първи път да подреди изложба в “Контраст”. “Ще представя съвсем нова серия картини, които ще изненадат и моите почитатели, и тези на галерията, чийто вкус смятам, че вече познавам”, казва Моника. Получила е покани и от няколко други градове, където възнамерява да гостува с изложби. Но с голямо желание смята да продължи да се развива и като куратор.

 

duma.bg