Музика и театър в НДК

В ДНК-пространството за съвременен танц и пърформанс в НДК на 21 октомври от 19 и от 20 часа публиката я очаква френският спектакъл „Н“. „H” е триизмерна скулптура, дегизирана като интимно аудиовизуално представление. Д’Аселер и Вигру следват своето проучване на виртуализацията на физическия свят и създават завладяващо и хипнотично изживяване. С помощта на видеопрожекция, „H“ поставя под въпрос възприятието на зрителя и създава илюзията за реално физическо присъствие. Кога и как образът става реалност?

На 21 октомври от 18, 30 часа в Литературен клуб „Перото“ ще бъде представена книгата „Слънчогледова нива” на Людмила Балабанова. Творбата разкрива чувствителност и умение в сбирка с 21 хайбуна, които могат да бъдат разделени на метафизически медитации и преживявания, свързани с отношението на авторката към любовта.

На 22 октомври Мария Илиева представя новия си албум „Всичко – най-доброто” на концерт в зала 1 от 20 часа. По нов начин ще звучат някои от най-големите хитове на певицата от началото на кариерата ѝ до днес. Публиката ще чуе емблематичните „Лунен сън”, „Нищо”, „Alright”, „Сама”, „Крадена любов”, „Чуваш ли ме”, „I Like”, „Играя стилно”, „Нека вали”, „Всичко”…

Българският спектакъл „Hating machine“ ще можете да гледате на 22 октомври от 20 часа в ДНК. Пърформансът на Марион Дърова направи своята премиера през април отново в ДНК. „Hating machine“ ни казва, че да мразиш е по-лесният начин да формираш идентичност и значимост в свят на скорости и противоречива информация. „Машината за омраза“ работи по-добре на бързи обороти, за да няма време за мислене. Така омразата покълва лесно, прераства в епидемия, гарантира комфорта на групата и съществуване без съмнения. Омразата носи неизчерпаема самогенерираща се енергия, а въпросът, който спектакълът задава е „ще се включиш ли към световния двигател?“.

На 23 октомври в зала 1 от 20 часа за първи път ценителите ще гледат балет на Борис Ейфман – „Евгений Онегин“,  хореографската версия на романа в стихове на Пушкин. В постановката великият хореограф съединява класика и съвременност. Героите на Пушкин са превърнати в знакови персонажи на нашето време, минали през тревожната епоха на промени, живущи на ръба на преломление на вековете. Неочакваната комбинация от творби на Пьотър Чайковски и рок музиката на композитора Александър Ситковецкий позволява на зрителите да се усетят по-дълбоко замисъла на хореографа.

Спектакълът „Цикадите” е на 23 октомври от 18, 30 часа в Театър Азарян, сцена Backstage. Една история за мъжкото и женското начало, за несломимата любовна хватка между двама души. Всичко ги разделя и всичко ги събира. За любовта като машина на времето и митичен сблъсък между мъжа и жената. Желание да се бориш за непостижимото срещу желание да рискуваш, скачайки в неизвестното. Сблъсък на живот и смърт. Емоционално срещу рационално. Тяло срещу тяло. Да се довериш на съдбата или да си поемеш въздух и да се откъснеш напред?

Последен в програмата на АСТ Фестивал за свободен театър е  хореографският концерт „SIX LOVE SONGS“ на Жана Пенчева – на 23 октомври от 20 в ДНК. Проектът е резултат от сътрудничеството между музика и танц, провокирано от идеята, как може да се визуализира провалената любов.

На 24 октомври в зала номер 1 е ред на „Забраненото шоу на Рачков“ – комедиен моноспектакъл, който въвежда в кухнята на телевизията. Как се правят новините? Лъжат ли ни рекламите? Какво работи продуцентът? Свършват ли някога сапунените сериали? Това са само част от въпросите, на които дава отговор един от най-обичаните шоумени в България.

Най-популярният и успешен гръцки изпълнител Йоргос Даларас гостува за първи път в София с грандиозен концерт в зала 1 на 25 октомври от 20. Иконата на гръцката музика ще разтопи сърцата на всичките си български почитатели с великолепен спектакъл, част от новото му турне „Classics”, събиращо най-доброто от многогодишното му и огромно творчество. Мива Матрейек – аниматор, дизайнер и пърформанс артист ще гостува на сцената на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс на 26 октомври от 19, 30 часа. Благодарение на опита си в анимацията, Мива Матрейек създава спектакли на живо, в които тя е силует, сянка, взаимодействаща със създадените от нея подвижни образи, които изследват пресечната точка между кино и театър, фанатично и физическо.

standartnews.com