Мъск: Хората трябва да станем киборги

Илон Мъск посети Китай във вторник, но не, за да говори за своята компания Tesla или за новата си фирма в Народната република. Вместо това, в съвместна изява с основателя на Alibaba Джак Ма, той говори за изкуствения интелект (AI), като повтори предупрежденията си за рисковете за човешкото общество, които тази технология крие.

“Хората подценяват капацитета на изкуствения интелект”, каза Мъск по време на конференцията в Шанхай. „Те смятат, че ще си имаме работа с умни хора, но това ще бъде много повече. AI ще бъде много по-умен от най-умния човек“, поясни предприемачът.

Как обаче човечеството може да се противопостави на това зловещо обстоятелство. Мъск има предложение: „Ако не можете да ги победите, тогава се присъединете към тях“. С други думи, ние, хората, трябва да станем киборги.

Сред многото компании, които Мъск е основал, от юли има една, наречена Neuralink. Компанията се надява да тества разработените от нея интерфейси между компютрите и човешкия мозък още през следващата година. Експертите описаха основната технология като впечатляваща, но смятат времевия график на Neuralink за „невероятен“.

Мъск е по-оптимистичен. „Вече сме киборги”, каза той в четвъртък. „Хората не осъзнават това. Но ние вече сме киборги, защото сме толкова интегрирани с нашите смартфони и компютри“.

По думите му смартфоните вече са нещо като разширение на хората. „Ако забравите телефона си, все едно ви липсва крайник”, каза Мъск. „Но комуникацията с нашите смартфони все още е много бавна, особено нашият принос”, добавя предприемачът.

Тя е много по-бавна от тази на AI. Следователно човечеството трябва да се задейства, призовава Мъск. „Ще бъдем много, много надминати от изкуствения интелект, по всякакъв начин“, предупреди предприемачът. „Гарантирам това”, добави той.

„Хората могат да работят само три дни в седмицата, по четири часа на ден с помощта на технологичния прогрес“, заяви от своя страна на сцената съоснователят на Alibaba Group Holding Ltd. Джак Ма в рамките на Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай в четвъртък, предава Bloomberg.

Срещата между Ма и Мъск се случва на фона на засилваща се търговска и технологична война между САЩ и Китай. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък допълнителни мита върху стоки за около 550 млрд. долара от Китай, часове след като Пекин обяви контра-мита за стоки на стойност 75 млрд. долара за САЩ.

Tesla е една от няколкото известни американски компании, засегнати от търговската война. В момента тя строи фабрика за своите автомобили в Шанхай. В началото на 2018 г. Мъск изпрати публично в Twitter съобщение на Тръмп, оплаквайки се от 25-процентната ставка за вносни коли за Китай, влизащи на пазара в страната.

Джак Ма пък е откровен критик на търговската война. В края на миналата година в рамките на China International Import Expo в Шанхай предприемачът нарече конфликта „най-глупавото нещо на този свят“.

 

По статията работи: Бойчо Попов