Набиращият популярност „Доза Щастие“ ще стане част от учебната програма

Първият пълнометражен филм на Яна Титова „Доза Щастие“ беше видян от над 10 000 зрители още в първите дни след премиерата и предизвика масивна емоционална вълна от коментари сред родителите.

Голяма част от мненията бяха, че всяко семейство задължително трябва да посети прожекция на филма, а „Доза Щастие“ трябва да бъде излъчван и в училищата.

 

Филмът, пресъздаващ истинската история на журналистката Весела Тотева, описана в биографичната ѝ книга „Падение и спасение“, вече официално е включен в образователните инициативи на Министерството на образованието и науката, свързани с превенция на зависимостите.

Историята на Весела и нейната дъщеря Валя показва по убедителен и въздействащ начин колко опасно може да бъде за един млад човек да допусне грешка въз основа на малкото си опит и информираност.

Общите усилия на екипа, създал лентата, и МОН ще позволят на преподаватели от 29 града у нас да организират за учениците групови посещения в избрани киносалони на преференциални цени.

В списъка влизат Варна, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Плевен, Русе, Стара Загора, Шумен, Ямбол и други. Каузата цели да даде гласност на проблема и да запознае младите хора на достъпен език с рисковете, които употребата на наркотични вещества носи за живота и здравето им.

Кампанията продължава в периода 11-30 ноември, като прожекциите с преференциални условия са съобразени с възможностите на учебната програма и обхващат часовия диапазон от 12 до 17 ч. в делнични дни.

Посещението се счита като проведени 2 часа на класния ръководител. Посетителските групи следва да включват минимум 10 ученици, а цената за посещението е между 4 и 7 лева.

За преподавателите, които придружават групата, ще бъде осигурен безплатен достъп до прожекцията.

Пълният списък с кина е достъпен на официалния сайт на филма: https://a-dose-of-happiness.com/mon/.

Действието в „Доза Щастие“ се развива през 90-те години, но филмът е актуален за всяко едно време, както и самата тема, която засяга.

Режисьорът Яна Титова споделя: „Много сме щастливи, че успяхме да постигнем успех и да осъществим тази съвместна инициатива. От самото начало искахме нашият филм да бъде видян от децата и да бъде едно естествено продължение на това, с което се занимаваше Весела, лично и чрез фондацията си „От другата страна“. Вярваме, че прекият пример, вплетен в тази история, е най-добрият път да покажем на децата, че е важно да правят информирани избори. Зависимостите са навсякъде около нас, във всякакви форми и ще се радваме да има един поотворен дебат по темата. Дори и да предотвратим грешния ход за едно единствено дете, за нас това ще е победа.“

„Доза щастие“ е вече по кината в цялата страна

Филмът е подходящ за деца над 12 години (лица под тази възраст могат да го гледат с родител или пълнолетен придружител).

Продуценти на „Доза Щастие“ са bTV Studios и NO BLINK Studio в лицето на Александър Алексиев и Николай Стоичков.

Трейлър:

Линк към официалния сайт: https://a-dose-of-happiness.com/

Линк към Facebook: https://www.facebook.com/aDoseOfHappiness/