Най-дълбоката дупка в света е 12 км

Наречена  е “Добре дошли в ада”

Най-дълбоката дупка в света, наречена “Добре дошли в ада”, е дълбока почти 12 километра и е покрита само от “ръждясал съветски метален капак”, разказва Сън. Руската свръхдълбока сонда Кола е създадена от Съветската република в името на науката, за да можем да научим повече за това, което наистина е под краката ни и с цел да се стигне до неизвестни дълбочини.

Проектът за пробиване дълбоко в земната повърхност започва близо до Мурманск през 70-те години, когато съветските учени искат да научат повече за земната кора. За две десетилетия те успяват да прокопаят почти 12 километра надолу в Земята. Въпреки това през 1992 г. те трябвало да спрат сондажите, тъй като температурата е стигнала около 180 градуса по Целзий, което е много по-горещо, отколкото учените прогнозирали, че ще бъде.

Експертите все още търсят начин за преодоляване на този проблем с температурата, ако искат да продължат да пробиват и да не унищожат цялото си оборудване в процеса. Сондирането не е напразно, направени са някои интересни научни открития.

Изследователите установили, че има вода на 12 километра в земната кора, въпреки че по-рано това се смятало за невъзможно. Те също открили 24 нови вида отдавна мъртви едноклетъчни организми и получили достъп до скали, на възраст 2,7 милиарда години.

Местните жители в района казват, че дупката е толкова дълбока, че можете да чуете писъците на хора, измъчвани в ада, оттук идва и прякорът й “Добре дошли в ада”. Ако паднете в дупката, ще ви отнеме около 3,5 до 4 минути, за да стигнете дъното. Много държави искаха да бъдат първите, пробили земната мантия по време на Студената война, а Япония о до днес се опитва да постави този рекорд.

standartnews.com