Най-смъртоносните вируси в историята

Марбургски вирус

Учените идентифицираха вируса на Марбург през 1967 г., когато се появиха малки огнища сред лабораториите в Германия от заразени маймуни, внесени от Уганда. Вирусът на Марбург е подобен на Ебола по това, че и двата могат да причинят хеморагична треска, което означава, че заразените хора развиват висока температура и кървене по цялото тяло, което може да доведе до шок, органна недостатъчност и смърт. Коефициентът на смъртност при първото огнище е бил 25%, но е над 80% при избухването през 1998-2000 г. в Демократична република Конго, както и при огнището през 2005 г. в Ангола, според Световната здравна организация (СЗО).

Ебола

Първите известни огнища на ебола при хора са от 1976 г., когато едновременно в Република Судан и Демократична република Конго има огнища. Ебола се разпространява чрез кръвен контакт или други телесни течности или тъкан от заразени хора или животни. Известните щамове варират драстично по своята смъртоносност. Избухването на Ебола в Западна Африка започна в началото на 2014 г. и е най-голямото и най-сложно огнище на болестта до момента, според СЗО.

Бяс

Въпреки че ваксините срещу бяс от домашни любимци, които бяха въведени през 20-те години на миналия век, помогнаха заболяването да стане изключително рядко в развития свят, това състояние остава сериозен проблем в Индия и части от Африка. “Унищожава мозъка. Това е наистина, наистина лоша болест”, казва специалистът по вируси доктор Мюлбергер. “Имаме ваксина срещу бяс и имаме антитела, които действат срещу бяс, така че ако някой бъде ухапан от бясно животно, можем да излекуваме този човек”, допълва тя. В заключение Мюлбергер казва: „Ако не се лекувате, със сигурност ще умрете“.

ХИВ (СПИН)

В съвременния свят най-смъртоносният вирус от всички може да е ХИВ. “Все още е този, който е най-големият убиец”, казва д-р Амеш Адаля, лекар по инфекциозни болести и говорител на Американското общество за инфекциозни болести. Около 32 милиона души са починали от ХИВ, тъй като болестта е била призната за първи път в началото на 80-те години. “Инфекциозната болест, която в момента взема най-голямото влияние върху човечеството, е ХИВ”, допълва Адала.

Едра шарка

През 1980 г. Световната здравна асамблея обяви света за свободен от едрата шарка. Преди това хората се бориха с нея в продължение на хиляди години и болестта убива около 1 на 3 от заразените. А оцелелите остават с дълбоки, постоянни белези и често пъти слепота. Смъртността е била много по-висока при населението извън Европа, където хората са имали малък контакт с вируса, преди посетителите да го донесат в своите региони. Например историците смятат, че 90% от местното население на Америка е починало от едра шарка, въведена от европейски изследователи. Само през 20 век едра шарка убива 300 милиона души.

Грип

По време на типичния грипен сезон до 500 000 души по света умират от болестта, според СЗО. Когато се появи нов щам на грипа, разраства пандемия с по-бързо разпространение на болестта и често пъти по-висока смъртност. Най-смъртоносната грипна пандемия, понякога наричана испански грип, започва през 1918 г. и отнема до 40% от населението на света, като убива приблизително 50 милиона души.
Ротавирус

СЗО изчислява, че в световен мащаб 453 000 деца, по-малки от 5-години, са починали от ротавирусна инфекция през 2008 г. Но страните, които са въвели ваксината, съобщават за рязък спад в ротавирусните хоспитализации и смъртните случаи.

SARS-CoV

Вирусът, който причинява тежък остър респираторен синдром, или SARS, се появи за първи път през 2002 г. в провинция Гуандун в Южен Китай, според СЗО. Първоначално вирусът се е появил в прилепи, след което е заразил и хората. След като тръгва от Китай, SARS се разпространява в 26 страни по света, заразявайки над 8000 души и убивайки около 770 в течение на две години.

Семейство коронавируси

SARS-CoV-2 принадлежи към същото голямо семейство от вируси като SARS-CoV, известно като коронавируси, и бе идентифициран за първи път през декември 2019 г. в китайския град Ухан. Вирусът вероятно произхожда от прилепи, като SARS-CoV, и преминава през междинно животно, преди да зарази хората.

Заболяването, причинено от SARS-CoV-2, наречено COVID-19, има приблизителна смъртност от около 2.3%. Хората, които са по-възрастни или имат слаба имунна система са най-изложени на риск от тежко заболяване или усложнения. Честите симптоми включват висока температура, суха кашлица и задух, а заболяването може да премине в пневмония в тежки случаи.

standartnews.com