Невен Боянов и Ивайло Николов: Бъдещето е в образованите деца на България!

Те са Невен Боянов и Ивайло Николов. Създатели на Туинзавър и финалисти в конкурса на Reach for Change – ПРОМЯНАТА. Вече сме ти разказвали за тях в предишно наше интервю. След като спечелиха Rinkers Youth Challengе са на още един финал. В този материал ще разберете повече за тяхната идея и намерения. 

Как се роди идеята ви?

Първоначално идеята възникна през 2013 като личен проект с цел забавление за свободното време. Това беше една малка платка с микропроцесор на нея, с която можеш да си майсториш разни неща. После се оказа, че и други приятели искат да се занимават с нещо такова, а други, които нямаха опит пък искаха да се научат. Лека-полека започнахме да разработваме нови платки и да пишем ръководства, а след около година започнахме и кратки курсове по темата.

Какво сте направили до момента за нейното развитие?

Създадохме платките Тинузавър. Написахме към тях ръководства за сглобяването им и как да ги програмираме. Измислихме и реализирахме на практика онлайн платформа за програмиране с помощта на блокчета, като за съвсем начинаещи.

От около година правим и нещо съвсем ново – провеждаме обучения за преподаватели,които да се подготвят да ползват и преподават по това, което сме създали през последните 6 години.

В момента Тинузавър се ползва в няколко училища и университети в страната, а всяка година стотици деца преминават през нашите курсове и обучения извън клас.

Каква беше вашата мотивация да кандидатствате за “ПРОМЯНАТА”?

Решихме да се включим в Промяната по две основни причини. Първо – да доразработим проекта, идеите и концепциите си с помощта на менторите, като част от обученията. Второ – за да спечелим наградата и това да ни помогне да достигнем до всяко градче в България.

Какво ще направите, ако спечелите?

Победата в Промяната ще ни донесе повече популярност! Истината е, че който види какво правим и как го правим много ни харесва. Проблемът е, че трудно достигаме до хората.

Наградата ще ни помогне да доразработим продуктите си, но много по-важно – ще имаме възможност да достигнем до много повече населени места в България и да предоставим частични стипендии за деца и семейства, които иначе не биха имали възможност да се докоснат до модерно образование и технологии.

Опишете ни мечтаната от вас промяна.

Ние искаме във всяко българско училище, без изключение, дори и в най-отдалечените населени места, децата да имат възможност да се докоснат до съвременните технологии и да видят в тях възможност да бъдеща професионална реализация. Такива възможности вече има и в България, но те засега са привилегия на големите градове и богатите родители. Ние искаме това да се промени.

Завършете с послание за нашите читатели.

Бъдещето е в образованите деца на България, но за това е нужна промяна в българското образование. Това можем да направим заедно – присъедините се към нас и бъдете част от тази промяна

 

 

 

 

 

 

Автор: Венелин Добрев