Неподозиран “резерв здраве” в белите дробове откриха учени

Пушачите могат да “върнат времето” назад за белите си дробове, като се откажат навика, съобщава The Guardian. Това се случва, благодарение на природно заложен уникален механизъм за саморегулация, при който здрави клетки започват постепеннода възстановяват увредени от вредните вещества в цигарите клетки и тъкани, показва проучване.

Отдавна е известно, че рискът от тежки заболявания на дихателната система намалява при траен отказ от цигарите. Изследване, публикувано днес в списанието Nature, показва, че ползите могат да бъдат още по-големи

Един от съавторите на проучването Питър Кембъл от британския институт “Уелком Сангер” заяви, че целта от резултатите е да се дадат нови надежда и мотив за отказ от цигарите.

“Хората, които са пушили активно от 30, 40 или повече години, често ми казват, че вече е късно да спрат да пушат – вредите вече са направени”, казва още той.

“Вълнуващото в нашето изследване, е, че то показва, че никога не е късно да се откажете”, казва  един от съавторите на проучването, Питър Кембъл от британския институт “Уелком Сангер”

“Някои от хората в изследването са пушили повече от 15 000 кутии с цигари през живота си”, допълва Кембъл той.

“Проучването анализира белодробните биопсии на 16 души, включително настоящи пушачи, бивши пушачи, възрастни, които никога не са пушили и деца, търсейки мутациите, които могат да доведат до рак при определено натрупване и условия.”

Проучването установява, че девет от всеки 10 белодробни клетки при сегашните пушачи са имали мутации, включително такива, които могат да причинят рак. Но при бивши пушачи, много от тези увредени клетки са заменени със здрави, подобни на тези, наблюдавани при хора, които никога не са пушили.

До 40% от общите белодробни клетки при бивши пушачи са били здрави, четири пъти повече, отколкото когато все още са били пушачи.

Кембъл казва, че повредените клетки не се “поправят магически”. “По-скоро те се заменят от здрави клетки, които са “избягали” от щетите от цигарения дим”.

Точният механизъм, чрез който се извършва тази подмяна, все още не е ясен, но авторите на изследването смятат, че може да има някакъв резерв от клетки, който чака да се появи възможност “да се намесят”.

“След като човекът се откаже от тютюнопушенето, клетките постепенно се разпространяват от това “безопасно пристанище”, заменяйки повредените клетки”, каза Кембъл.

Той допълва, че ключът сега ще бъде да се открие с точност този резерв от здрави клетки, за да се определи как те могат да заменят повредените.

 

manager.bg