Непознати търновски реликви оживяват с триизмерна анимация

Регионалният исторически музей във Велико Търново засилва присъствието си онлайн чрез триизмерни анимации и 360-градусови снимки. Вече е пусната виртуалната версия на рубриката „Непознатото наследство – из тайните на миналото“. В социалните мрежи, на сайта на ww.museumvt.com, както и Youtube канала на институцията са представени филми за непознати, но интересни експонати от фондовете.

Сред тях са видеопродукции за първия герб на Велико Търново и създателя му Димитър Багрилов, за звънеца на Учредителното събрание, за търговеца Евстати Селвели, за иконата „Mater Via Dolorosa” – Света Богородица Страдаща, за археологически находки от Арбанаси, игри от древността и др.

Предстои пускането на виртуални разходки и филми за музейните обекти и за различни събития от културния календар, случващи се в музеите на открито.

„Чрез технологиите могат да бъдат разгледани подробно експонати, които до този момент не са показвани пред публика, също и места, до които достъпът е ограничен. Анимациите и триизмерната технология не позволяват виртуално реконструиране на обекти, които са претърпели своята трансформация във времето“, коментира д-р Миглена Петкова, заместник- директор на Регионалния исторически музей.

Снимка: Авторът

 

АВТОРПавел Стаменов