Непоказани творби от изложбата „Необозримо за Кольо К.”стават част от експозиция в НДК

Серия от графики и живописни платна, които не са показвани в Пловдив, са сред акцентите от изложбата „Необозримо за Кольо К.” в Артгалерия НДК. Любителите на изкуството ще могат да видят произведения на художника, предоставени от колекционери и галеристи. Селекцията от картини може да бъде видяна от 4 до 20 октомври, а официалното откриване е на 4 октомври от 18:30 ч.

Изложбата ще очертае разлиноликото творчество на пловдивския творец в неговия иначе „необозрим свят”. Ще бъдат показани ранни произведения в различни жанрове като живопис, графика, скулптура, инсталации.

„Творчеството на Кольо Карамфилов е поетически сложно и дълбоко. Той е един от най-обичаните български художници, работеше с най-различни техники, правеше от всичко изкуство. Включихме в изложбата с много ранни негови неща – графики още от времето, когато се подписваше като Николай Карамфилов. Има една много интересна комбинация между пластика и рисунка и разбира се големи живописни произведения, в които могат да се видят целия този свят от символи, знаци, послания на Кольо Карамфилов.”, споделя проф. Галина Лардева – изкуствовед и куратор на изложбата „Необозримо за Кольо К.”.

На изложбата в НДК ще бъдат показани и откъси от филми за и с участието на Кольо Карамфилов. На откриването ще бъде представен и двуезичен каталог, който съдържа биографични данни на твореца и представя произведения от неговото творчество.

Проектът се осъществява от Фондация „Култура и съвременност” в партньорство с галерия U.P.A.R.K. и е част от официалната програма на Европейска столица на културата – Пловдив 2019.

НДК е партньор на проекта в частта с представянето му в София.

Посетителите ще могат да видят изложбата всеки ден от 5 до 20 октомври в Артгалерия – НДК между 11:00 и 18:00 ч. Входът за посетители е свободен.

 

 

КРОСС