Новогодишен музикален фестивал в НДК под мотото “Музиката е енергия”

От 15 декември до 1 януари в залите на Националния дворец на културата (НДК) се провеждат събитията от 33-тия Новогодишен музикален фестивал, в афиша на който и тази година публиката ще открие огромно разнообразие на стилове и форми – концерти, изложба, филми, детска образователна програма и т.н.
Три от съставите на Българското национално радио ще участват във фестивала тази година: на 20 декември в зала 11 – кино “Люмиер Лидл” е концертът “Бяла Коледа” на Детския радиохор с диригент Венеция Караманова, а на 21 декември в концертно изпълнение на операта “Евгений Онегин” от Чайковски ще се включат Смесеният хор и Симфоничният оркестър на БНР. Диригент ще бъде Павел Балев, а солисти – Красимира Стоянова, Виолета Радомирска, Атанас Младенов, Михаил Михайлов, Петър Найденов.
Новогодишният музикален фестивал е създаден през 1986 г. с концепция, близка до тази на музикалните празници във Виена. Основател е диригентът Емил Чакъров. Фестивалът е обичан и посещаван от столичани и гостите на София, защото съвпада с празничния коледно-новогодишен период. Особено очакван е Новогодишният концерт на 1 януари, който предлага винаги чудесна програма с именити солисти, на които акомпанира Фестивален оркестър. Това е българският музикален празник, с който встъпваме в Новата година и кулминация на Новогодишния музикален фестивал.
Продуцент на форума е Юлиана Караатанасова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КРОСС