Нов ретрограден Меркурий от 31 октомври

Поредният ретрограден Меркурий ще настъпи след 19 ч. на 31 октомври и ще следва обратния си ход 20-ина дни. Особено важно е, че той ще е в знака Скорпион. Заедно с Меркурий ретроградни са Уран и Нептун, които като тежки планети влияят по-скоро върху обществата, групите, идеите – и така индиректно върху всеки от нас, съобщава Нова телевизия.

Уран отговаря за политиката, новите технологии, за новото, модерното и различното, за свободата – индивидуалната и тази на общностите и групите. Когато става ретрограден, на изпитание са подложени уменията човек да запази свободата си, да бъде себе си като част от групата. В момента той е ретрограден в знака на Телеца и е в опозиция на Меркурий. Тъй като Уран 7 години “командва” Телеца, това е шанс да се освободим от вредните си привички, защото Телецът символизира и всички наши навици, а и мързела ни. Същевременно трябва да намерим нов подход и индивидуален начин да печелим пари и да трупаме духовни ценности. Ако заимстваме бизнес или идеи, ще се провалим.

Нептун се намира на трон в знака на Риби в тригон по знак с Меркурий. Рибите са символ на състраданието и на безкористната грижа за другите. Периодът е такъв, че когато помагате, никой не трябва да знае за това. А когато Нептун е ретрограден в Риби, става въпрос за личната и груповата изолация. Тази условна и/или реална изолация ще продължи дълго време и на практика засяга миграцията. Именно заради това бежанският проблем няма да намери своето решение през следващите 12 години – периода на променлив ход на Нептун в Риби.

На целия този фон Меркурий става ретрограден. Той символизира нашето умение да мислим, да общуваме, да анализираме и да се учим. Когато е в прав ход, това се случва лесно и бързо. Когато тръгне в обратен ход, това ни казва – всичко, което си научил дотук, трябва да го обърнеш през себе си, да разбереш какво значение има за теб. Ретроградният Меркурий се случва в годината само три пъти по 20 дни. Това са дни на жътва. Сеитбата е в периода на правия Меркурий, в който общуваме, четем, образоваме се. По време на жътвата обаче не трябва да се започва ново начинание, защото Меркурий ни насочва към нас, да направим крачка навътре, за да разберем къде сме и кои сме, а започването на ново начинание те кара да се свържеш с останалите. И тъй като периодът не е подходящ да изнасяме себе си извън себе си, затова и хората избягват сватби или стартирането на ново начинание. Не че не може да се жените, не че не може да подписвате договори. Въпросът е какво е подходящо, но при всички положения, докато подписваш договор, изпускаш важното време да сключиш договор със себе си, или сключвайки брак, може да се окаже, че си се “развел” със себе си.

По време на ретроградния Меркурий човек трябва повече да мисли, отколкото да действа. А когато Меркурий е ретрограден в Скорпион – както ще бъде сега и за съжаление се случва доста рядко, човек има шанса да се свърже със себе си. Съгласно астрологичната езотерика, когато планетата е ретроградна в Скорпион, това е моментът, в който Орфей, (символът на Духа) слиза в подземното царство, за да спаси своята Евридика (Душата). Периодът е опасен, ако човек иска да храни егото си, ако прави нещата, които другите очакват от него. Но е силно време, в което Меркурий ни помага да опознаем страховете си и да се разделим с тях.

standartnews.com