Одит и мораториум за цените на водата иска Мая Манолова

 

 

 

Да се направи външен одит на водния сектор и да се свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента заради водната криза. За това настоява доскорошният национален омбудсман и настоящ лидер на гражданско сдружение “Изправи се” Мая Манолова.

Според нея бездействие и умишлени действия на институциите водят до водна криза в страната. Това станало ясно от доклада на КЕВР. Водната криза ще се задълбочава и ще засяга все повече български граждани. Това застрашава националната сигурност, категорична е Манолова.

“От 28 ВиК-дружества в областните градове, 27 се управляват от държавата (без София) – със 100 % или над 51 % държавна собственост, като те масово не изпълняват бизнес-плановете си. Затова отговорността за водната криза в България е изцяло на министъра на регионалното развитие и на министър-председателя, който е на поста до 10 години”, пише в позицията си Манолова.

Има градове, където със съдебни решения водата е обявена за негодна за пиене. Над 100 населени места в 11 области са на воден режим, а освен Перник, Плевен, Габрово и Ловеч, режим се очаква и в Шумен, Търговище, Ботевград, Сливен, дори Варна и Бургас.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

standartnews.com