Останки на морско чудовище на 150 млн. години бяха открити в Полша

Масивното морско влечуго принадлежи към типа „плезиозаври“ от юрския период и е първата находка от този вид за полските палеонтолози.

Костите на огромното морско същество са открити в царевично поле в Кшизановице, близо до планината Швентокшиски в Полша, съобщиха откривателите на останките в интервю за „Science in Poland“.Според палеонтолозите, откритите вкаменелости принадлежат наплезиозавър, дълъг 9 метра и тежащ няколко тона – влечуго от късния юрски период.

“Те имат мощни, големи черепи и масивни челюсти с големи, остри зъби”, каза в интервю един от откривателите. Той допълва, че вкаменелости от този вид са първите, откривани някога в Полша. Откритията на полските учени са публикувани в научното списание „Proceedings of the Geologists Association“По-рано през декември друго морско чудовище на 180 милиона години също от юрския период беше открито от изследователи от държавния университет в Северна Каролина и шведския университет в Лунд. Твърди се, че съществото прилича на модерен делфин и всъщност принадлежи към разреда морски влечуги „ихтиозаври“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment on “Останки на морско чудовище на 150 млн. години бяха открити в Полша”

Comments are closed.