Откриха единствения диамант в света с вплетен в него друг диамант

Диамантът е колкото леща, с размери само 4,8 на 4,9 на 2,8 милиметра. Той има вътрешна кухина, която съдържа друг диамант с размери едва 1,6 кубически милиметра. Вътрешният диамант е напълно разхлабен и свободно може да се движи в кухината.

„Доколкото знаем, все още няма такъв диамант в историята на световния добив на диаманти. Това наистина е уникално творение на природата, още повече, че природата не обича празнотата. Обикновено някои минерали се заменят с други, без да се образуват кухини ”, казва в изявление Олег Ковалчук, заместник-директор по иновациите в Геологическото предприятие на ALROSA за изследвания и развитие.

Изумена от откритието си, минната компания се обръща към изследователското си подразделение с искане да проучи диамантите с помощта на инфрачервена спектроскопия и рентгенова микротомография.

Тъй като такъв диамант никога не е откриван досега, изследователите не са сигурни как се е образувал при толкова необичайни условия. Въпреки това, те имат няколко теории.

„Най-интересното за нас беше да разберем как се е формирало въздушното пространство между вътрешния и външния диамант“, обясни Ковалчук. „Имаме две основни хипотези. Според първата версия, минерал от мантията улавя диаманта по време на растежа му, а по-късно той се разтваря в земната повърхност.

„Според втората версия, слой от пореста поликристална диамантена субстанция се е образувал вътре в диаманта поради ултра бърз растеж и по-агресивните процеси на мантията впоследствие го разтварят. Поради наличието на разтворената зона, единият диамант е започнал да се движи свободно вътре в другия на принципа на матрьошката.”

Голям брой диаманти съдържат други малки кристали или петна от минерали. Обикновено тези характеристики се считат за недостатъци, тъй като правят диаманта несъвършен. Според научния анализ на ALROSA обаче, този вътрешен обект всъщност е друг диамант, а не примес.

Като се има предвид тяхната уникалност, тези характеристики могат само да направят диаманта още по-ценен, въпреки че няма подробности колко може да струва единственият подобен скъпоценен камък.

Анализът също показа, че диамантът може да е на възраст над 800 милиона години. Може би е изненадващо, че е доста млад за диамант, тъй като повечето естествени диаманти са на възраст между 1 милиард и 3,5 милиарда години. Повечето от тях са били изковани дълбоко в земната мантия, на около 150 до 250 километра под земната повърхност при силна топлина и натиск.

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment on “Откриха единствения диамант в света с вплетен в него друг диамант”

Comments are closed.