Откриха езически храм в Голямата базилика на Филипопол

Античен храм от II-III в. е открит под римските мозайки в Епископската базилика на Филипопол от археолога Жени Танкова и нейния екип. В него има водно съоръжение с елипсовидна форма с дължина около 14 метра и ширина около 7-8 метра. Част от зидовете са използвани при строежа на базиликата. Това разказва в интервю за Plovdiv24.bg Жени Танкова.

Археологът припомня, че още в началото на работата по обекта през 2017 г. са имали хипотеза, че тази сграда е била езически храм. Подкрепа на тази теория е открия миналото лято епиграфски паметник с много подробен надпис. “Надписът е благодарствен и благопожелателен, отправен е към бог Дионис, а авторите на този надпис са членовете на т.нар. мисти – членовете на сдружение, които са почитали бог Дионис, и в същото време е отправен и към двамата съимператори Валериан и Галиен, баща и син, които са съимператори на Римската империя от 253 до 257 г. Целият този текст – благодарствен и благопожелателен, е във връзка с това, че тези мисти са се спасили от готското нашествие през 251 г., когато Филипопол почти целият е бил разрушен, опожарен, голяма част от населението е била избита, те са успели да се спасят” – разказва предисторията Танкова.

Този надпис е убедил екипа, че ситуираната под базиликата сграда е храм, посветен на императорския култ. “Това е много важно откритие за Филипопол, за историческата наука и за археологията” – коментира тя.

Жени Танкова обясни, че направеният сондаж ще бъде експониран и ще се получи стратиграфски профил на напластяванията на различните култури през вековете като се започне с тази най-ранна структура от II-III в., следва мозаечен под първи период, после мозаечен под втори период и накрая – средновековно помещение от Х-ХI в. Всичко това ще се вижда в направения разрез.

Мозайките няма да бъдат местени на друго място.

“На Трихълмието има и праистория, тука долу в низината имаме констатирани пластове от елинистическата епоха IV-III в. пр. Хр., няколко периода от римската епоха като се почне от първи и преди първи век след Христа, и се стигне до късната античност IV в., ранно средновековие, същинско средновековие. Просто градът е учебник по археология” – коментира Жени Танкова.

Друг подобен обект в България не е откриван, но Римската империя е била с много широки граници, така че е възможно някъде по света да има нещо подобно – каза тя.

Очаква се в началото на април Епископската базилика да бъде официално открита.

 

КРОСС