Откриха мистериозни древни рисунки в пещера в Испания

Колекцията от древни пещерни картини е открита от местния жител, изследовател и историк Агустин Паломо, в западна Испания, близо до град Албукерке, в района на Сан Хуан, докато той търсел на древна гробница, известна като Долмен. Паломо изучава и изследва този вид пещерни рисунки от много години.
Новооткритите схематични картини, които са с дължина около 10 сантиметра, изобразяват различни фигури и символи. Те включват антропоморфни фигури и стрели, както и други символи, според вестник La Vanguardia.
Изследователят веднага разпознава колко важни са неговите открития, тъй като рисунките са разположени недалеч от две други произведения на пещерното изкуство – добре познатите картини Риско де Сан Блас и тези от Азагала. Тези от Азагала са открити преди около 20 години, което прави мястото изключително важно за учени и изследователи. Повече от година Паломо и други експерти анализират уникалните открития и едва сега то беше оповестено публично след приключването на техните изследвания. Проучванията ще бъдат публикувани в последния брой на Journal of Extremeño Studies, който излиза в неделя, 1 декември.
Миналата година изследователи от университета в Берген откриха абстрактна рисунка в пещера в Южна Африка. Откритието предшества артефактите, за които се смяташе, че са най-старата рисунка в света от преди хиляди години.

 

 

БГНЕС