Откриха останки от най-големия динозавър на континента

Австралийски учени откриха фосилите на най-големия динозавър, открит някога на континента. Откритите кости принадлежат на австралийски роднина на тиранозавъра, един от най-големите сухоземни хищници в цялата история на Земята.

Описанието на работата на палеонтолозите беше публикувано в научното списание „Royal Society Open Science“.

Палеонтолозите са открили останките близо до австралийския град Уинтън през 2017 г., но досега учените успяваха само частично да идентифицират откритието си. Експертите са установили, че костите принадлежат на гущер от вида Australovenator wintonensis.

Според изследователя палеонтолог Мат Уайт от Университета на Нова Англия, открил фосилите, малки фрагменти от скелета на динозавъра в началото изобщо не впечатлили учените, но след внимателно проучване, мнението на експертите се променило коренно.

“Ние проучихме всички фрагменти много добре и това ни даде първия повод за вълнение, защото най-вероятно имахме теропод пред себе си. По-късните открития – дисталните части на костите – ни убедиха, че сме открили истинска рядкост”, разказва Уайт.

Той добавя, че окончателното идентифициране на костите е доста сложно, но откритите вкаменелости много приличат на откритите по-рано останки от Australovenator wintonensis.

Според палеонтолога тези динозаври са могли да достигнат 2 метра височина и 7 метра дължина, а външно наподобявали велоцирапторите от филма „Джурасик парк“. “Те са били доста бързи и много силни животни с добре развити предни крайници.

По тях е имало остри извити нокти с дължина около 25-30 см и са ги изполвали за нападение”, обяснява ученият.

standartnews.com