Отличеният на международната сцена български филм „Ирина“ тръгва по кината

Филмът „Ирина“, който се отличи с над 20 награди от фестивали по целия свят, ще тръгне по българските кина на 25 октомври. Информацията бе оповестена от „София филм фест“.

Освен множеството награди продукцията бе номинирана за Европейско откритие (Discovery Award – Prix FIPRESCI) на Европейските филмови награди 2019. Пълнометражният дебют на режисьора Надежда Косева спечели и две отличия на 14-ото издание на фестивала SEEFest (South East European Film Festival), който се проведе в Лос Анджелис – наградата за най-добър филм и тази на публиката.

Историята на филма разказва за Ирина, която пребивава в малък миньорски град. Принудена от обстоятелствата тя става сурогатна майка. Надежда Косева описва прожекцията като „много лична и женска история за преоткриването на света чрез новия живот”.

В главната роля е Мартина Апостолова, която взе приза за най-добра актриса на 43-тия междунароен кино фестивал в Хонконг.

Продуцент на лентата е Стефан Китанов, като той има още два съвместни проекта с Надежда Косева. Става дума за късометражните филми “Ритуалът” – част от омнибуса “Поколение: Изгубени и намерени”, който открива програмата “Форум” на Берлинале 2005 г., и “Втори дубъл” от 2011 г., спечелил почетен диплом на фестивала в Сараево.

Автор: Радослав Александров