Отличничките Сара и Мартина Илиеви отново със злато по математика

Златните сестри в математиката – Сара и Мартина Илиеви, отново спечелиха най-високи отличия в Суперфинала на шампионите – World International Mathematical Olympiad в Токио.

Двете момичета трябваше да решат 30 задачи за 120 минути. Те се пребориха за отличията в конкуренцията на деца от 11 държави – Тайланд, Малайзия, Филипините, Австралия, Индонезия, Хонг Конг, България, Украйна и т.н.

До участие в този финал се допускат само златните медалисти от тайландската олимпиада TIMO 2019 и хонконгската олимпиада, заради което финалът е известен като Суперфинал на шампионите. Сара и Марти са златни медалисти от финала TIMO 2019. На това състезание Сара Илиева спечели и шампионската купа – абсолютно първо място в световната класация във възрастова група V клас.

Момичетата са част от отбора на “Отличниците на България”. Кампанията на “24 часа” отличава красивите умове на България. Сара е в VI клас и има над 70 медала и призови места по математика. Тя бе част от втория випуск на “Отличниците на България”.

Година по-късно в елитния клуб влезе и по-малката Мартина, която е в III клас. В нейната колекция вече има 40 медала, включително и диамантен от World Mathematics Invitational от Фукуока, Япония, който печели през юли.

Източник: 24 часа