Отпразнувай Деня на музиката с нова изложба в „Музейко”

“Докосни музиката!” е името на новата гостуваща изложба в Научен център „Музейко‘‘. Инсталацията пристига от Германия, а цената на посещението ѝ е включена в тази на индивидуален билет за „Музейко‘‘.

Знаете ли, че на 1 октомври празнуваме Световния ден на музиката? На същата дата през 2015 година отваря врати и Детският научен център ,,Музейко‘‘. Какво по-хубаво от това да отбележим двете събития с уникална музикална изложба в самия център за малки и пораснали деца?

Изложбата “Докосни музиката!” разкрива необикновената връзка между музиката и науката. Всеки посетител може да види 12 нестандартни комбинации между музикален инструмент и предмет от нашето всекидневие. Помпеният орган, бутилкофон и музикален сешоар са само част от новите инструменти, които ще можем да видим и изпробваме на място.

Съвременни изследвания доказват градивното влияние на музиката върху умственото развитие на децата. Чрез нея те често възприемат по-добре езикови умения, както и социални и емоционални такива.

Целта на немската изложба е да покаже колко неограничени са възможностите в създаването на мелодия и това колко тясно свързани всъщност могат да бъдат изкуството и природните науки. Всяко действие в заобикалящия ни свят притежава свое собствено звучене, а за да го открием, е нужно единствено да експериментираме и да дадем воля на въображението си в процеса.

Можете да видите “Докосни музиката” от 1 октомври до 31 януари 2020 г. На откриването ще присъства и нейният създател Майкъл Брадке, който ще разкаже как околната среда има свое трептене и уникален звук. Наука и забава в едно – да, възможно е с „Музейко‘‘!

 

 

Автор: Деница Събева