ПАТРИАРХ НЕОФИТ- ПОЧЕТЕН ЧЛЕН НА СЛАВЯНСКА АКАДЕМИЯ

На представянето на заключителния етап на проекта „ХЛЕБ НАШ НАСУЩНИЙ“, благословен от Н.С.Патриарх Неофит, Негово Светейшество прие почетен знак и стана член на Славянска академия.

В Българския форум на „Веслец“ 13 поети бе представен Едногодишният  проект на Славянска академия „Хляб наш насущний“. Антологията включва стихове на 175 съвременни поети от 25 държави. Първата премиера е била във Варна, на 16 май т. г. Книгата е обиколила много градове на България, както и в редица страни от славянския свят. По традиция заключителното събитие на всеки наш проект е в София. Казва Елка Няголова, ръководител на проекта, която отправи посланието, съдържащо се в антологията, към предстоящите светли празници,  призвани да ни събират и обединяват.

С молитвата  „Отче наш“  звънко и вълнуващо произнесена от правнучката на поета Асен Босев, започна тържеството.

Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, уважи събитието, благослови създателите на тази уникална книга, призвана да събира, а не да разделя, и прие тиула почетен знак и почетен член на Славянска академия.
„Бъдете Пастира пред нас, за да ни облъчвате с онези ценносити, които понякога така не достигат. Поочетният знак е един символичен всъщност знак, който представлява А и Б и над тях-пламъчето на надеждата, на вярата, на духовносттта. На любовта.“ Каза Елка Няголова.

Елка Няголова благодари на Негово светейшество, за доверието към проекта.
“ Защото хлябът е и веществената храна, но той е и словото, той е името Божие“.

Радваме се, че Негово Светейшество  припознава творческата ни съобщност, обърната към корените ни и към родовото братство на славяните.
С това завършва проектът, подкрепен от  Сюза на българските писатели, Синдиката на българските учители, Фонд устойчиво развитие за България на Станка Шопова, която е и и автор в антологията, Съюза на българските журналисти, Славянска Академия.

Поетите трябва да дават духовната храна на хората а празниците да ни обединяват, бе пожеланието на Негово светейшество.

Патриарх Неофит бе придружен от архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, а на събитието присъстваха посланици, писатели, поети, интелектуалци и общественици.

Прозвуча и вълнуваща поезия от автори, включени в антологията „Хлеб наш насущний“, красиво разрисувана от художничката Даниела Зекина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обаче.бг

One Comment on “ПАТРИАРХ НЕОФИТ- ПОЧЕТЕН ЧЛЕН НА СЛАВЯНСКА АКАДЕМИЯ”

Comments are closed.