Писмо до Бай Ганьо

695 случая… На Ганьо му се струват малко. Ганьо не се досеща, че всеки живот е безценен.

Ганьо се пита “Това епидемия ли е изобщо? Какви ги дрънкат тия по новините?”

Ганьо е сигурен че в Италия лъжат. Сигурен е че и в Испания лъжат. Мисли че и във Великобритания лъжат, ама все пак за нея не е сигурен.

Ганьо е професор по всичкология. На него никой нищо не може да му каже. Той знае колко души са починали от грип миналата година, и обича да разтяга локуми на тема вирусология, илюминати и Бил Гейтс. Ганьо от скоро брои и загиналите от Малария в Африка, говори за бубонната чума като жив свидетел от 13-ти век.

Ганьо си позволява да нарече Айнщайн “умствено изостанал” в публичното пространство. Твърди че може да разбие теорията му на пух и прах, макар че всички технологии които улесняват живота му са плод на работата на този велик учен. Та, някакъв ли вирус ще го възпре да излива великите си размисли…

Ганьо бълнува за стаден имунитет, но ако влезе за минута в отделенията на спешните случаи в момента ще му се прииска никога да не се е раждал.

Ганьо не се вслушва в уморените гласове на видни и уважавани български лекари, директори на големи и важни болници, които буквално се молят да не правим най-голямата грешка която може да ни коства живота. А и животът на някои друг, дори и техния..Защото излизането навън в момента, безцелните разходки може да се окажат най-голямата агресия не само към цялото общество, но и към самите лекари, техните колеги и техните семейства, които въпреки това страдат от агресията на простаците си пациенти от години насам…

Ганьо е убеден че всичко това е някаква конспирация, която цели да унищожи икономиките на държавите.

Ганьо ще пусне детето с тротинетката по центъра и после ще го метне на баба му. Не се вслушва в думите на генерала, той да не му ги обяснява тия на него…

Ганьо предава и себе си, приятелите си, роднините си и лекарите си…

Ганьо не взима пример от хилядите хора които през последната седмица загубиха работата си, доходите си, и не знаят как ще си платят сметките и как ще се хранят, като на всичкото отгоре имат и малки деца и въпреки всичко не нарушават правилата. Ганьо не трупа опит, не си вади поука.

Ганьо е по- умен от всички ни, но ние не можем да го разберем, именно защото е по-умен…

Ганьо си сяда на пейката пред блока и си люпи семки, напук на всички правила.

Ганьо трябва да е благодарен че децата бяха във грипна ваканция цели две седмици още преди първия случай на коронавиус в България, и докато хиляди европейски пенсионери се напичаха по испанските плажове тук вече обсъждаха новите мерки които да спират разпространението на заразата и да съхранят живота ни. Включително и от хилядите наши сънародници които се връщаха от различни краища на света.

На Ганьо числото 695 му звучи малко, което на фона на 7 милионна държава наистина е така, но Ганьо не знае че в съседката ни Турция за последните 48 часа се оказва че заразените са над 50 000, и то от 350 000 туста. Всеки седми тест е положителен.

Ганьо не е гледал документалния филм на италианската телевизия “Рай” който изследва причините Италия да бъде ударена толкова свирепо от заразата, а именно, след първите няколко случая, обществото реагира с подценяване, а едрия бизнес с алчност. Дори се стига до там че работодатели да принуждават работниците си да не спират да работят.

В Италия масово са подценили сериозността на ситуацията, така както прави Ганьо в момента…

На 8-ми март, десетки хиляди жени са марширували в центроветена големите испански градове, англичани и шведи говориха за групов имунитет, което всекидневно в момента струва живота на хиляди.

В седмиците на най-силната пандемия в Китай, над 300 000 китайски жители пътуват до САЩ, а точно в този момент Тръмп говори за икономически подем, е вече не говори!

Ганьо това писмо едва ли ще го прочете…Няма да има време, защото велики разкрития и конспиративни теории го чакат. А пък и едва ли може да чете…

Написано във Фейсбук-Фактограф