Пловдив чества 134-та годишнина от Съединението на България с четиридневна програма

Пловдив чества 134-та годишнина от Съединението на България с четиридневна програма, съобщиха от пресцентъра на общината. Мероприятията, посветени на празника на града и на Съединението, започват на 5 септември и продължават до 8 септември.
Ден преди празника в зала “Съединение” на Регионален исторически музей ще се състои концертът на проф. Луиза Село (флейта) – Посланик на италианската музика по света и представител на културата в град Удине, Италия, в съпровод на Аурора Сабия (пиано).
Празничният 6 септември започва със старта на 44-тия Международен мемориален маратон “Съединение” от площада на град Съединение с финал на площад “Съединение” – Пловдив. От 10.00 часа в катедралния храм “Света Богородица” пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествен молебен. Венци и цветя ще бъдат положени на паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и на Паметна плоча на майор Райчо Николов до Римския стадион. От 12.00 часа на площад “Стефан Стамболов” е празничният концерт на Биг Бенд Пловдив и солисти. Следобед инициативите продължават от 18.30 часа с възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет “Родолюбие” пред Военния клуб на площад “Централен”, а на Римския стадион е концертът на групата “Ла Туна” от Университета Алкала де Енарес в Мадрид, Испания. От 19.00 часа на площад “Стефан Стамболов” е “Фолклор…или просто музика!” – Празничен концерт “Богдан Трио Плюс”. В Музея на Съединението ще бъде открита традиционна изложба, а от 20.30 часа на площад “Съединение” започва тържествената заря-проверка по повод 134-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив.
На 7 септември от 12.00 часа на площада пред общината е концертът “Българският фолклор през очите на света”, на The Rila Music Exchange Orchestra, с участието на музиканти от Швеция, Белгия, Франция и други страни, изпълняващи българска народна музика.
Мероприятията по повод 134-та годишнина от Съединението на България и Празника на Пловдив завършват на Гребната база, от 20:00 часа с Музикално-танцовият спектакъл “Магията на вековете” с участието на Национален Фолклорен Ансамбъл “Българе”.

 

 

 

 

 

 

 

 

КРОСС