Позитивна ретроспекция: 20 добри новини от цял свят за летящ старт на 2020!

Подаряваме ти 20 добри новини, с които да започнеш 2020 година. Защото доброто се случва навсякъде по света – понякога невидимо, друг път силно и ясно. Пожелаваме си повече гласност за позитивното по света и у нас през новата година и поне 2020 истории, които да разкажем на всички читатели на Успелите. Търси доброто и обещаваме, че и то ще те намира все по-често!

1. Вождът (жена!) на местно племе в централно Малави, Югоизточна Африка, е анулирал повече от 2 600 детски брака, за да изпрати момичетата пак в училище.

Theresa Kachindamoto (на заглавната снимка) става вожд на племето си през 2003 и от тогава води безмилостна борба срещу детските бракове. Била е жертва на смъртни заплахи от консервативни традиционалисти, подкрепящи практиката, но това не я спира. Според статистика на UN Women в Малави повече от половината бракове са детски, като момичетата са под 18-годишна възраст, а тийнейджърските бременности са 20-30% от женските случаи на смърт.

Вождът не само анулира браковете, а и връща момичетата обратно в училище. Ако те нямат пари за образование, книги, такси, униформа, вождът плаща за тях от собствения си джоб. След 5 дълги години на упоритост през 2015 г. Theresa Kachindamoto и подръжниците ѝ, успяват да променят закона възрастта ѝ за двата пола да е 18 години, а не 16, както е било преди.

2. Яйца от последните два Северни бели носорога могат да спасят вида!

3. След почти 200 години игуаните се завръщат отново в родните си Галапагоски острови.

Игуаните в парка на остров Сантяго били унищожени от хищници като диви свине, плъхове и кучета, които се хранели с яйцата им. Усилените мерки за защита и премахването на хищниците се увенчали с успех най-накрая. Еколози прехвърлили 1 436 игуани от друг район на парка на остров Сантяго.

4. Съдът в Еквадор забранява продажбата на земя от Амазонската дъждовна гора на компании на масла, подкрепящи изцяло племето Waorani, което живее по тези земи.

5. Норвегия решава да не дълбае за нефт в Арктичния океан, за да съхрани красивите Лофотенски острови, губейки милиарди долари доход.

6. Холандия е първата държава без бездомни кучета.

За да изкорени проблема веднъж и завинаги, правителството приема закон, който защитава животните, и одобрява друг, свързан със здравето и хуманното отношение към тях. Новото законодателство насърчава собствениците да предоставят на домашните си любимци адекватно лечение, както и да се прекратят злоупотребите. Ако стопаните не следват всички инструкции, могат да получат наказание до 3 години затвор и глоба над 16 000 долара.

7. Канада забранява държането в плен на китове и делфини с цел забавление.

8. В Рим, Италия, вече може да заплатиш за билет за метрото с пластмасови бутилки. Засега по този начин са били рециклирани над 350 000 бутилки.

9. Южна Корея създава дневна дискотека за хора над 65 години в борба срещу самота, депресия и деменция.

10. Исландия стана първата държава със законово решение за еднакво зплащане и на двата пола.

11. YouTube се обявява против клиповете с дискриминация, показващи омраза.

“Забраняваме изрично видеоклипове, които изтъкват превъзходството на дадена група с цел оправдаване на дискриминация, сегрегация или маргинализиране по критерии, като възраст, пол, раса, каста, вероизповедание или сексуална ориентация”, се казва в статия в блога на този филиал на Гугъл.

12. Всички видове кръв могат да се превръщат в универсалната кръвна група О, безопасна за всички пациенти да приемат.

13. Тайван е първата азиатска държава, която приема закон за еднополови бракове.

14. Според НАСА планетата е по-зелена от преди 20 години!

15. Самоубийствата са намалели с 38% от върха им през 1994 г.

16. За първи път жена – Карън Уленбек, печели най-престижната математическа награда Abel prize.

“Карън Уленбек получава Абеловата награда за 2019г. за работата си в областта на геометричния анализ и калибровъчната теория, която доведе до драстични промени в областта на математиката”, заяви в изявление председателят на комисията на Абел Ханс Мунте-Каас.

17. Морските костенурки се завръщат с 980% увеличение!

18. Холандия покрива стотици автобусни спирки с растения, спасявайки пчели.

19. Немски цирк използва холограми на животни вместо истински животни в покрепа на борбата срещу животинско насилие.

20. Енергията от възобновяеми източници сега е една трета от световния добив на енергия.

Дано да сте се вдъхновили да направим поне още едно добро дело, а 2020 да е година, изпълнена с още много прекрасни примери и прогрес навсякъде!