Помогни на астрономи в лова на галактики!

Звучи невероятно, но е истина. По време на извънредното положение може да помогнеш на известни учени в областта на астрономията да научат повече за новооткрити галактики, ставайки част от „гражданската наука“.

Гражданската наука е все по-популярен термин в обществените среди. С нея се изразява приносът на обществеността по въпроси от научната сфера чрез доброволчески услия за намиране или сортиране на информация. Всеки желаещ има възможност да помогне на астрономи и астрофизици в лова на галактики.

Това е реалност, благодарение на проекта GalaxyZoo, ръководeн от астрофизика от Оксфорд Крис Линът, на когото може да помогнеш при търсене на нови галактики. Работа не е свързана с технически задачи. Астрофизици заснемат нови снимки на неизследвани части от небето и чрез Galaxy Zoo любителите могат да помогнат, като търсят и класифицират нови галактики, които се забелязват на изображенията.

Линтън споделя, че астрономите са изключително добри в правенето на снимки на нови галактики, но не се справят добре със сортирането на информацията за тях.

Проучването на нощното небе предоставя на астрономите огромен набор от нова информация, а привличането на доброволци ще бъде решаващо, за да се разбере каква точно информация е събрана.

 

 

 

Автор: Радослав Александров