Посланици откриват изложби за Тирана и Тбилиси във Варна

Посланиците у нас на Република Албания – Н.Пр. Доника Ходжа, и на Република Грузия – Н.Пр. Тамара Лилуашвили, гостуват днес във Варна. Поводът е предстоящото откриване на две фотоизложби, представящи столиците на държавите им.

Изложбата „Здравейте, моето име е Тирана“ показва културното наследство и развитието на албанската столица, която според съществуващите документи е основана през 1614 г., но археологически находки показват, че на мястото ѝ е имало селище още през VI в. Поради това първата и най-ранна фотография в експозицията представя мозайка на вила от този период. В нея може да се видят още замъкът на Тирана, сараите, площадът, часовниковата кула, както и други емблематични места от града. Снимките представят развитието на града предимно през ХХ век, а идеята е посетителят да възприеме в сравнителен план миналото на града с неговото настояще – едно своеобразно пътешествие във времето.

Втората изложба – „Здравейте, моето име е Тбилиси“, за първи път се показва пред публика. Тя представя историята на столицата на Грузия също в стари снимки. Град Тбилиси е бил основан в средата на V век и е център на грузинската идентичност в 16-вековната си история. В грузинската столица съжителстват в уникална хармония съвременност и минало, както и разнообразие на архитектурни стилове. Експозицията включва емблематичните места на града, градините, алеите, старите сгради с известните декоративни балкони и други забележителности.

Двете изложби ще бъдат открити в зала „Север“ на Археологическия музей в 17,30 ч. Преди това двете дами ще се срещнат с кмета на Варна – Иван Портних, а след откриването на експозициите е предвиден коктейл на по чаша вино. Изложбите ще могат да бъдат разгледани до 20 март.