Предизвикателствата на 2020 г.: Кой ще управлява мрежите ви?

Cветът през 2020 г. ще става още по-дигитален. Българският бизнес трудно свиква с новостите, но предизвикателствата са налице. Да гарантираш сигурността на данните, да спазиш българските и европейски регулации и да внедриш нови технологии не са само добри новогодишни пожелания. Те вече са задължителни условия да го има бизнесът ти.

Като компания, която предоставя на фирмите индивидуални услуги за управление на мрежи и сигурност вече 25 години, Нетера прогнозира, че търсенето на подобни решения ще продължава да расте и през 2020 година. Нещо повече – способността на бизнеса да се адаптира и да се възползва от технологичните нововъведения ще дефинира неговата конкурентоспособност и потенциал за развитие.

Какво представляват услугите за управление на мрежи?

От Нетера дават конкретен пример: „С нас се свърза фирма, която затваряше стария си офис. Откриваха нов офис, който щеше да е комбиниран с ресторант. Това беше и първият им ресторант в България. Заданието към нас беше да измислим мрежа, която да бъде максимално сигурна и защитена. Искаха обслужването в ресторанта им да бъде електронно и всичките им поръчки да се приемат чрез таблети. Трябваше им надеждна мрежа, която да работи по всяко време, дори и при липсата на интернет“.

Ключовото от гледна точка на клиента е доброто и надеждно изпълнение. Той иска да е сигурен, че ако нещо от оборудването отпадне по технически причини, мрежата ще продължи да работи и това няма да се отрази негативно на бизнеса. Каквото и да се случи, сервитьорите ще имат връзка със сървъра от своите таблети, ще приемат и обработват поръчки.

Друг важен момент е, че клиентът не разполага със собствени IT специалисти. Вместо да поддържа системни администратори и програмисти на заплата, той избира по-ефективното решение – да се довери на специалисти от Нетера за създаване на мрежата. Специфично за услугите по управление на мрежи на Нетера е, че се предлага и последващо съдействие и поддръжка. Така клиентът е спокоен, че в случай на нужда, инженери от телекома могат да реагират по всяко време от денонощието (включително и чрез посещение на място).

Как е изпълнен проектът?

Специалистите от Нетера изграждат първо вътрешната мрежа – със съответните сървъри, рутери, суичове, точки за достъп. За да работи всичко надеждно и без прекъсване, те я резервират. Това значи, че ако ресторантската част може да се покрие с една точка за достъп, един суич и един рутер, те инсталират от всичко по две – два рутера, два суича и т.н. Така гарантират, че ако възникне проблем с някое от устройствата, цялата мрежа ще продължи да работи през допълнителната свързаност.

След това изграждат интернет мрежата. Поради факта, че в района на ресторанта интернет връзката се е случвало да прекъсва заради токови удари, Нетера отново трябва да осигури резервирана свързаност. Клиентът иска гостите на заведението винаги да имат интернет.

Това не е толкова лесно, защото при токов удар фирмите-доставчици на интернет в района имат идентичен проблем. Опитните инженери от Нетера обаче правят бекъп през мобилна мрежа и така клиентът получава отлично работещо решение за непрекъснат достъп до интернет даже и при липса на ток.

Доброто сътрудничество на компанията с Нетера продължава и до днес. Фирмата прави още един офис на втория етаж от сградата, оборудва конферентни зали, а телекомът им осигурява Wi-Fi за събития и разширява двойно цялата мрежа.

Ако и вие имате нужда да се доверите на надежден и опитен партньор за управление на мрежите, оборудването и техниката си, не се колебайте да се свържете с Нетера.

Автор: Светослава Банчева