Премиера на книгата: БАЙ ИВАН Безпристрастният свидетел Иван Христов Юскеселиев – фотожурналист 1887 – 1947

По покана на Фотосинтезис изданието ще представят: историците Николай Поппетров от Института за исторически изследвания на БАН, проф. д-р Евгения Калинова и проф. д-р Искра Баева от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ Васил Т. Василев, юрист и публицист и Иво Хаджимишев, съставител на книгата.
Дата: 12 декември 2019 от 19:00 ч. в Кафе-галерия Фотосинтезис, бул.Васил Левски 57

Книгата е двуезична и ще може да бъде разгледана и закупена по време на събитието.

Иван Юскеселиев, известен на всички от българската журналистическа гилдия като „Бай Иван“, е един от най-изявените майстори на репортажната фотография от онова време.

Тримата братя Иван, Любен и Васил са родоначалници
 на четирите поколения професионални фотожурналисти Юскеселиеви. Ако се съберат на едно място (а може би това не е лоша идея) творбите на всички Юскеселиеви, може да се получи невероятно богата картина – свидетелство и преди всичко правдив документ за историята на България в рамките на едно столетие.

От творчеството на родоначалника на тази плеяда
 фотожурналисти, Иван Христов Юскеселиев, са останали до наши дни над пет хиляди кадъра в сравнително тежко състояние с преобладаващо политическо и протоколно съдържание. Изображенията върху черно-бели стъклени фотографски плаки са 105. Останалите негативи от рол филми 4,5/6 и 6/9 см са заснети с легендарните Zeiss Ikon, а стотици лайка формат кадри – с един от първите внесени в България фотоапарати Contax..