Разкриха една от големите загадки на Леонардо да Винчи

Без проблем издържал своето собствено тегло, като не са необходими  свързващи разтвори

Група учени от САЩ определиха колко здрав би бил мостът, чийто проект на времето е бил създаден от гениалния учен Леонардо да Вични. За целта учените създадоха 3D-модел на моста, който е бил 500 пъти по-малък от 280-метровия оригинал.

Моделът се състои от 126 блока. Трябва да се отбележи, че да Винчи не е уточнявал от какъв материал трябва да бъде построен моста. Затова изследователите са изхождали от това, че най-подходящият материал за целта навремето е бил камъкът, пише trafficnews.bg. Сглобената конструкция е показала, че в реалността такъв мост би могъл без проблем да издържи своето собствено тегло, като за целта не са необходими каквито и да е свързващи разтвори.

Проектът на моста, създаден от да Винчи, е бил 10 пъти по-дълъг от мостовете по онова време, макар и да е имал само една арка и две опори. Гениалният учен също е предвидил възможността за преминаването на малки съдове под своята конструкция. Проектът на моста да Винчи е разработил за султана на Османската империя Баязид II, който е искал да свърже със сухопътен път Константинопол и съседния район Галата.

Трябва да се отчете и находчивостта на да Винчи, който е отчел сеизмичната нестабилна обстановка по онези места и е проектирал специални опори, стабилизиращи конструкцията в момента на напречни смущения. За съжаление мостът така и не бил построен.

standartnews.com