Руско устройство зарежда безжично смартфони от 2 метра

Безжичното зареждане на смартфони става все по-разпространено, но в момента технологията има едно неудобство – мобилната джаджа трябва да се намира в непосредствена близост до зареждащото устройство. Иновативна руска разработка е на път да преодолее това ограничение.

Новото безжично зарядно може да зарежда смартфони и таблети, без да се налага на потребителя да ги изважда от чантата или джоба си – достатъчно е да влезе в обхвата на зарядното, който е с диаметър 4 метра, т.е. да се намира на разстояние 2 метра от него.

Проектът се нарича Wipot и се реализира като част от студентската платформа за иновации на Тюменския индустриален университет, съобщи Известия. В момента разработчиците са готови с прототип и тестването продължава. Те планират да създадат индустриален образец на устройството след две години.

Авторът на проекта Михаил Комаров разказва: „В основата на съвременните устройства [за безжично зареждане] е заложен принципът на предаване на електричество чрез магнитна индукция – от една бобина, монтирана на платформа за зареждане, до втора бобина, която се намира вътре в смартфона. Освен това ние разширихме областта на ефективна работа, използвайки явлението магнитен резонанс, коeто възниква между честотите на тези бобини”.

Разработчиците са постигнали обхват от 2 метра на безжичното зареждане чрез оптимизиране на дебелината на бобината (броя намотки), правилен подбор на честотите за влизане и излизане от резонанс и подобрения в някои други характеристики.

По думите на Комаров, ефективността на устройството не отстъпва, но и не превъзхожда тази на аналогични други устройства за безжично зареждане – в случая КПД е достигнал 30%.

Зареждането може да става у дома, като потребителите си закупят устройството от магазина, а също така и на обществени места – в специална зона за зареждане на мобилни устройства с диаметър 4 метра.

Разработчиците уверяват, че технологията е безопасна и няма вредно въздействие върху хората. Новото зарядно работи в същия честотен диапазон, който използват съвременните мобилни телефони. В същото време пренасяната енергия е достатъчна за зареждане на смартфони, безжични слушалки, часовници и IoT устройства.

автор: TechNews.bg