СБЛЪСЪК: Изкуствена или естествена елха за Коледа?

Коледа е на прага ни, но има още хора, които се лутат пред избора каква елха да купят за празника. В СБЛЪСЪК питаме Агенцията по горите и разпространителите на изкуствени елхи какво дърво да изберем -естествено или изкуствено.

От Агенцията по горите изтъкват, че иcтинcĸoтo ĸoлeднo дpъвчe ще изпълни дома ви с чудесен естествен apoмaт и усещане за иcтинcĸa пpиpoдa. Оcвeн тoвa летливите фитонциди (етерични мacлa), които се отделят от всички иглолистни дървета, пpитeжaвaт aнтибaĸтepиaлнo дeйcтвиe. Коледното дръвче е символ на живота, живата природа и чистия въздух, а пластмасата – символ на замърсяването на планетата, изтъкват от там.

Домакинствата, които са загрижени за природата, обикновено избират изкуствени коледни елхи, контрират разпространителите на този вид дървета. По този начин не участвате в отсичането на дърветата, а от друга страна коледните елхи могат да се използват повече от един сезон. Изкуствените коледни елхи могат да придадат в семейния дом също толкова уют и усещане за природа, както и естествените дървета. Българите са склонни да дават до около 100 лв. с мисълта, че дървото ще се ползва няколко години. Така всъщност дървото излиза доста по-евтино на едно домакинство, посочват още разпространителите. Избягва се събирането на опадалите иглички, а освен това има и естетически причини, защото елхите стават все по-разнообразни и винаги можете да ги подмените, когато ви се смени настроението и искате промяна, допълват те.

Обществото става все по-тревожно относно замърсяването, което причинява. През последните няколко години се наблюдава тенденция все повече семейства да предпочитат живите коледни дръвчета. Избирайки живо коледно дърво, което по-късно може да бъде засадено в природата, родителите учат децата на отговорност към природата, изтъкват от Агенцията по горите.

Произведените по стандартите изкуствени дървета са екологично чисти и безвредни. При тях няма олово или други вредни вещества. Това не се отнася за евтините китайски елхи, за които не е ясно от какво са произведени. Затова е важно да се купува, макар на малко по-висока цена, по-качествено и лицензирано дърво, съветват разпространителите. Тези елхи винаги могат и да бъдат предадени за рециклиране и така да бъдете спокойни, че не замърсявате природата, обясняват те.

Как да се грижим за дървото, което сме избрали, за да издържи по-дълго?

При живото дърво е добре да се знае, че условията при стайна температура не са подходящи за него. Затова е добре колкото е възможно по-малко време да се държат коледните дръвчета в домовете и то далеч от отоплителни уреди, съветват от Агенцията по горите. Друг проблем, е изнасянето на коледното дърво от горещата стая директно на студа. Добре е преди да се изнесе навън първо да се остави в по-хладно помещение, коридор или остъклена тераса, като задължително се полива. Засаждането на коледното дърво е преди настъпването на вегетационния сезон /март, началото на април/, защото при по-късно изваждане на елхата от саксията и малките повреди по корените ще рефлектират върху новопоявилите се нежни клонки. Дърветата се засаждат в рохка почва и се поливат обилно с вода.

Специални грижи не са нужни при изкуствените елхи. Те просто всяка година след празниците се прибират в подходящо пространство, а на следващата Коледа отново се вадят, казват разпространителите. Едно изкуствено дърво може да се използва до около 20 години, но статистиката показва, че повечето хора сменят елхите си на 5 години, вероятно най-често от желание за промяна. С богатия избор от видове на пазара – и на височина, и като цветове и вид дърво, хората имат много възможности за избор, допълват разпространителите.

 

 

 

 

 

 

 

Източник-https://topnovini.bg/