Седемгодишен млад талант от Търново ще свири една година на цигулката на проф. Минчев

Едва седемгодишен Константин Николов от Велико Търново спечели почетен приз в Международния музикален фестивал “Варненско лято” и получи възможността да участва в състезанието “Цигулките на Минчо Минчев”. Даровитото дете показа своите умения и си извоюва за една година един от най-специалните инструменти на проф. Минчев.

Международният музикален фестивал “Варненско лято” e първият музикален фестивал в България, който е основан през 1926г. във Варна. Фестивалът е представителен форум на българското и световното музикално творчество и изпълнителско изкуство в областта на музиката. Стремежът на всяка следваща фестивална програма е да представя на сцената както утвърдените имена от световната музикална култура, така и млади артисти – бъдещи звезди.

Всяко лято в рамките на няколко дни в морската ни столица се провежда Лятна академия, като тази година Константин е бил най-малкият участник. Състезанието “Цигулките на Минчо Минчев” този път се проведе в Градската художествена галерия. По традиция дванадесет деца получават страхотната възможност да задържат в домовете си майсторски цигулки на световноизвестния български цигулар. Инструментите са с различни размери според височината на участниците. Основната идея на конкурса е младите таланти да бъдат стимулирани да се развиват като им се предоставя възможност в рамките на една година да свирят на майсторски инструменти от фонда на проф. Минчев. Константин Николов успя да извоюва наградата и до началото на следващата Лятна академия ще разполага с един от най-специалните инструменти.

 

Автор: Жаклина Иванова