Скука? По-скоро нещо ви липсва

Mайка ми наистина мразеше думата „скука“. Ако исках да я ядосам, трябваше единствено да кажа, че ми е скучно. Проблемът и с концепцията за скуката бе предимно от философско естество. Според нея ако ти е скучно, това не е защото няма какво да правиш, а защото не си положил достатъчно усилия, за да намериш нещо, с което да се занимаваш.

Оказва се, че тя е била права

Скорошни проучвания показват, че чувството на скука води до повишение на креативността и до по-добро психично здраве. Например, изследва от 2014 г., публикувано от Creativity Research Journal, открива, че при повечето хора се наблюдава ръст на креативността директно след изпълнението на досадна задача. Други изследване, публикувано през същата година от Journal of Experimental Social Psychology, показва, че при „скучаещите“ хора се наблюдава ръст на „асоциативното мислене“  – процеса на създаване на нови връзки между отделни идеи. Резултатите от тези изследвания са впечатляващи, но в крайна сметка може би най-голямата полза от скуката е свързана с това, че тя ви дава възможност да изчистите съзнанието си и да се замечтаете.

Истината за скуката

Истината е, че скуката в най-чистия си вид не е особено приятна. Проучване, публикувано от Science, установява, че много хора предпочитат да бъдат ударени с електрошок, отколкото да стоят на едно място и да размишляват на тишина в продължение на 6 до 15 минути. Цели 67% от мъжете, участвали в експеримента, са избрали електрошока пред тишината, докато при жените този процент е бил значително по-нисък – 25%. Друго проучване на Вашингтонския щатски университет открива, че все повече подрастващи момичета се оплакват от скука. Тази тенденция е проблемна, тъй като скуката в ранните години често води до редица негативни последици, сред които употреба на алкохол и наркотици.

Трудно е да си представим, че в съвременният свят, който е изпълнен с най-различни физически и психически стимулации, човек може да изпита истинска скука. Въпреки това има напълно реални причини скуката да ни кара да се чувстваме гадно. Всъщност, тя може да е сигнал, че някаква наша нужда не е задоволена.

Скуката може да бъде знак, че се нуждаете от повече връзки

Постоянно свързаният свят на социалните мрежи може на пръв поглед да води до създаването на повече контакти, но в голямата си част те са повърхностни и незначителни. Освен това, социалните мрежи често пречат за създаването на истински и съдържателни отношения с другите. Чувството на скука може да е знак, че имате нужда от това да бъдете част от някаква общност – да намерите място, в което се вписвате. Така че отделете време, за да се включите в клуб или някаква организация, в които да се запознаете със съмишленици и да изградите нови приятелства.

Скуката може да бъде знак, че имате нужда от кауза

Подобно на нуждата от принадлежност, отегчените хора често споделят, че в живота им липсва чувство за смисъл. Повечето хора искат да бъдат част от нещо по-голямо от самите тях. Проучване на Университета на Мисисипи от 2007 г. установява, че когато хората са отегчени, те са по-склонни да не намират смисъл в живота си. От друг страна, проучване от 2016 г. на Университета на Саутхемптън открива, че хората, които доброволстват за някаква кауза, са по-щастливи, изпитват по-малко скука и по-често казват, че намират смисъл в живота си.

Скуката може да е знак, че имате нужда от повече предизвикателства

Хората имат различни нужди от външна стимулация и прилив на адреналин, но като цяло скуката може да бъде сигнал, че сте в застои и че имате нужда от нови предизвикателства. В крайна сметка щастието е свързано с развитието на нови умения и придобиването на нови знания, а разглеждането на постове във Facebook рядко дава възможност за подобни дейности. За това е важно да търсите нови преживявания, да отделяте повече време за вашите хобита и да работите по различни и предизвикателни задачи в работата.

Скуката може да е знак за нужда от повече дълбочина

В книгата си „In The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains“ журналистът Николас Кар дава сериозни аргументи за тезата, че мозъците ни са програмирани по такъв начин, че те се фокусират върху повърхностните аспекти на нещата и рядко задълбават по-навътре. Способността да анализирате нещата по-задълбочено обаче е знак за висока съпричастност, привързаност и щастие. Намерете проект, в който можете да се изгубите от любопитство или пък отделете време за разрешаването на сложен и трудоемък проблем. Задачите, които изискват по-задълбочено мислене, действат като антидот на скуката.

Ако вашата дефиниция за скука е около вас да бъде спокойно и тихо, то продължавайте в този дух, защото този тип скука може да бъде полезна. Ако обаче се борите с негативната скука и чувството на празнота, която произтича от нея, потърсете нови предизвикателства, връзки, смислени дейности и задълбочени анализи. Това са нещата, които ще ви спасят от скуката и ще разведрят деня ви.

………………

Трейси Брауър, автор на Bring Work to Life by Bringing Life to Work: A Guide for Leaders and Organizations, за FastCompany.com