СОФИЯ РАЗКАЗАНА в „ Думи, образи, места“

Нито един град в Европа не се изменил за толкова кратко време своята външност“Константин Иречек историк и политик

Искате ли да преживеете София,  да видите лицата на Сердика-Средец-София във времето, искате ли да откриете своята интимна връзка с града чрез разказа на поколенията? Да си въобразите столицата в нейната историческа цялост за да я усетите със сърцето си като част от общата биография на гражданите на този град? Да я усетите като свой ДОМ изграден от (Думи, Образи, Места)

Йозеф Обербауер Златната чаршия

Да си я представите как от калната паланка, която описват чуждите пътешественици, за нула време израства в европейска столица? Искате ли  да откриете улиците, които вече ги няма, но са описани в литературата, да тръгнете по „Търговска“ например, да усетите туптящата енергия на града в началото на 20-и век, да видите първите трамваи, никнещите виенски фасади на сградите, които я превръщат  в красива европейска столица, разрушенията на бомбардировките, унищожили част от тази красота, белезите на социалистическата идеология и индустрилизация, както и иронията и самоиронията в културата на градския човек ?
Имате тази уникална възможност благодарение  на  изключителната интерактивна изложба, която ни представя СГХГ, посветена на 140 годишнината от обявяването на София за столица.
13-и септември, 16-и февруари, СГХГ, София.

Изложбата  представлява живота и развитието на столицата в творбите  на поколения художници, които пресъздават  вълнуващо и емоционално  своя поглед към града.
Това е „Своеобразната разходка из знакови места и събития в София минава през платната на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Текла Алексиева Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев,Надежда Олег-Ляхова, Кирил Прашков, Самуил Стоянов..“

Цено Тодоров Улица София 1920

„Чрез образите на емблематични сгради и места върху картини и картички, чрез описания, оценки и размишления на пътешественици и интелектуалци, ние  разказваме истории. Отминалото вълнуващо време след Освобождението, културният разцвет между двете световни войни, историческите събития около 1944 година, противоречивото социалистическо минало и вълненията на съвременните автори са само част от темите в изложбата.“ Казват организаторите.

Владимир Мански София-центъра 1953

Владимир Мански София-центъра 1953

Тук можем да видим нагледно какво е представлявал след разрушенията на бомбардировките центъа и как се е въздигала снага социалистическата гордост- гигантната сграда на Ццентралния  универсален магазин, където не секваха опашките за дефицитните стоки.
А ето как Цанко Лавренов пресъздава самите бомбардировки, картината е от 1946 :

Горящата красива сграда е на ъгъла на бул. „Дондуков“, където пък е построен Партийният дом.

Ето още мигове от историята: Как е изглеждал Царският дворец и как са събаряли оградата му:

Иван Гецов Църквата „Св. Неделя“

Първите трамваи, дето плашели столичаните.

Така е било в началото на 20-и век, софиянецът е бил стъписан от бурното нахлуване на цивилизацията, но пък през 60-те години и социализма не е можел да му попречи да се чувства европеец.

Цанко Бояджиев Кафене България 1966

Мащабна е организацията на самата изложба. В експозицията участват произведения на РИМ-София, Националната галерия, галериите в Казанлък, Пазарджик, Плевен, Шумен и Сливен Специално подготвениса и десет тактилни 3D картини за хора с увредено зрение, в партньорство с Института по информационни  и комуникационни технологии към БАН и Столична община.

Артистичната визия е подкрепена с фотографии и стари картички от колекцията на Христо Алексиев, „Изгубената България“ и BulFoto

Проектът е осъществен от екипа на СГХГ, графичен и пространствен дизайн-Венелин Шурелов.

Андрей Даниел Строежът на НДК;  Иван Кирков Градът

Градът обича самоиронията

Самуил Стоянов 2005

Изложбата е съпътствана от албум, посветен на столицата, в рамките на нейното представяне от 13-и септември-до 16-и февруари ще бъдат прожектирани документални филми за София, ще се организиратпредставяния на книги, лекции, дискусии за историята и развитието на града през годините, много руги музикални и културни събития.

 

 

obache.bg

 

 

One Comment on “СОФИЯ РАЗКАЗАНА в „ Думи, образи, места“”

Comments are closed.