Спомен за баса Иван Вулпе

На 26 август 2019 г. се навършиха 90 години откакто завърши земния път на една от най-големите личности на нашия оперен театър – Иван Николаевич Вулпе. Той е сред създателите на нашия оперен театър, пръв солист – бас – на “Оперната дружба” и изключителен вокален педагог, създал и възпитал най-големите наши оперни певци в първата половина на ХХ век.

Бесарабски българин, той захвърля престижната си кариера на певец и педагог в Русия, за да дойде в родния край на дедите си и да поведе трудната битка за създаването на наш професионален оперен театър. Преживява много пречки, обиди, ругателства, за да види през 1908 г. мечтата си осъществена – откриването на „Оперната дружба“ в София. И с това не свършва трудната работа на Вулпе и ентусиастите около него: Освен че е водещ солист на театъра, той залага всичко, което има, за да подържа материално новосъздадената опера, а това продължава повече от 15 години. Каква любов към родината и към оперното дело, какъв идеализъм!

Иван Вулпе е роден на 1 септември 1876 г. в село Чешмекьой до Болград. Баща му е директор на българската гимназия в града. Като дете Вулпе пее в катедралния хор на Болград, след това заминава за Москва и постъпва в Консерваторията. Има щастието да учи вокална постановка при знаменитите Умберто Мазети и Камило Еверарди. Завършва висшето учебно заведение през 1902 г. Още като студент пее малки роли в частните опери на Винтер и Зимин, една година е солист на театъра на Солодовников. Сключва брак с Богдана Гюзелева – възпитаничка на Дрезденската консерватория, и двамата заминават за Иркутск, където пеят в местния театър и преподават в музикалното училище. Гостуването на Вулпе през 1907 г. в София и изнесения с успех концерт заедно със съпругата му и друг знаменит певец, също бесарабски българин – Константин Михайлов-Стоян, го кара активно да се включи в полемиката за създаване на професионален оперен театър в София. На сцената на създадения от него театър той пее басовите партии в много спектакли – роли като Мефистофел, Кецал, Рамфис, Кончак, Иван Сусанин, Воденичарят, Гремин и още много други, включително и в създадените тогава български оперни творби на Маестро Атанасов, Димитър Хаджигеоргиев, Иванов и Кауцки. Работи и като педагог – в Музикалното училище и в новосъздадената Музикална академия, преподава и частни уроци. На практика той подготвя голяма част от нашите прочути певци – солисти на Софийската опера, а и хористи и преподаватели по музика. Не могат да се изброят имената на всички негови възпитаници, сред които са Петър Райчев, Ана Тодорова, Елена Николай, Христо Бръмбаров, Цветана Табакова, Михаил Люцканов, Михаил Попов.

В Златния фонд на БНР е запазено изказване на големия бас Михаил Попов от 1 април 1958 г., в което той говори с уважение и любов за своя учител Иван Вулпе. Чуйте в звуковия файл.

 

 

БНР