Спрете ли да пишете на ръка, ще навредите на мозъка ви

 

 

В днешно време, когато почти всеки човек от планетата притежава компютър, таблет или телефон, а може би и трите, много трудно бихме си представили живота ни без съвременните технологии. Без докосването на клавиатурата. Без интернета на телефона. Без чатовете с приятели или писането на спешни имейли до шефа. Преди всички тези технологични новости да станат част от ежедневието ни, хората разчитаха само на уменията си да пишат с химикалка върху лист хартия.

Кореспонденцията между приятели се поддържаше редовно, написана на ръка върху пощенски картички, особено когато пътувахме по-далеч, за да напомним на нашите близки, че сме живи и здрави, и в безопасност. Съвременното общество все по-рядко си записва бележки или изпраща писма на близките си, нали!?

Оказва се, обаче, че писането на ръка, преди често срещана практика, която сега оставихме на заден план в полза на клавиатурите, екраните и виртуалната кореспонденция, е дейност, която носи безброй ползи за нашето тяло и ум.

„Почеркът активира три области на мозъка ни – моторната, зрителната и когнитивната, активира много невронни мрежи и следователно подобрява познавателната ни способност”, казва д-р Марта Очоа, ръководител на отделението по неврология в университетската болница HM в Мадрид. Тя подчертава важността на тази дейност при децата, тъй като им помага да развият на практика фината моторика, както и координацията между ръцете и очите.

От своя страна психологът от Института Centta Силвия Синтрано изтъква, че на психологическо ниво почеркът е чудесен емоционален канал, улесняващ изразяването без ограничение. И подчертава, че писането ни помага да бъдем по-креативни и да организираме по-добре идеите си, дори да осъзнаваме по-ясно нашите чувства и да взимаме добре осъзнати решения.

Активирането на паметта е едно от най-важните предимства на почерка. Тази дейност стимулира семантичната памет или складът, в който съхраняваме всички наши знания за света. Ето защо, когато пишем, не мислим само за самите думи, а върху това как да ги напишем и дори как да придвижим ръката върху листа, докато държим химикалката.

Според психолога Силвия Синтрано писането на ръка може да бъде от полза за нервни или тревожни хора, защото им помага да елиминират дразненията на външната среда и да се съсредоточат върху вътрешните си мисли. Помага им да осъзнаят факторите, предизвикали тревожността.

Въпреки че дейностите, които намаляват умствената ни работа, улесняват живота ни, в дългосрочен план те са контрапродуктивни, особено при възрастни хора или такива с когнитивно увреждане.

„Когато има телефони, човек вече не запаметява номера или адреси. Поради наличието на компютър или таблет, който пише за нас, губим серия от когнитивни, двигателни и визуални умения, които вече не упражняваме”, казва д-р Марта Очоа. Според нея, всички тези умения могат да бъдат компенсирани, ако отделяте няколко минути на ден в писане на мисли, фрази или на писма. Освен това, всяко хоби, което стимулира използването на езика като решаване на кръстословици, игри на думи, викторини, редене на пъзели и други хобита, помага на паметта.

Според психолога Силвия Синтрано от Института Centta писането на писма може да ви помогне да разрешите продължил дълго във времето конфликт с ваш приятел. Причината е, че докато се изразявате писмено, по-добре сортирате своите чувства и мисли.

„Писането е мълчалив израз на това, което не може да бъде изразено на глас поради липса на инструменти или заради невъзможността да се говори с другия човек”, казва Силвия Синтрано. По думите й, при такава кореспонденция пишещият получава емоционално облекчение, независимо дали писмото ще бъде изпратено на получателя или ще остане забравено върху бюрото.

Източник: abc.es

Редактор: Нели Тодорова

 

 

One Comment on “Спрете ли да пишете на ръка, ще навредите на мозъка ви”

Comments are closed.