Спринтьори щурмуват Балкан за туршия, суджук и сланина

За четвърта поредна година днес, 26 януари, в околностите на мездренското село Крета  се провежда състезанието по планинско бягане “Kreta Run”. Организатори на първото събитие от годишния спортен календар на “BG Events&Guiding” за 2020 г. са любителите на маратона в пресечени местности Александър Александров, Иван Стоянов и Станислава Цветанова от Враца, Община Мездра и кметство Крета. Маршрутът на трасето, което е с дължина около 11 км и денивелация +370 м, е дело на кретчанина Николай Ралчов.

Съгласно регламента, участниците в „Крета Рън 2020” ще се съревновават в четири възрастови категории – юноши и девойки до 18 г., мъже и жени от 19 до 39 г., мъже и жени от 40 до 49 г. и (за пръв път) ветерани 50+. Индивидуалната такса за участие е 20 лв. на състезател. Записването стана от 9:30 до 10:45 часа в Кметство Крета.

Призьорите в отделните възрастови категории ще получат купи и медали, осигурени от община Мездра, която ще подпомогне и финансово организирането на спортната проява.

По традиция домакините на събитието са подготвили и куп атрактивни награди: за първо място – домашна туршия и сланина, за второ – домашен суджук, за трето – кило домашно вино. Ще има и томбола с други домашни благинки за зимата – лютеници, лютики, кьопоолу, сланина, чесън и прочие.

Миналата година в „Kreta Run“ взеха участие 65 любители на планинското бягане от цялата страна, през 2018 г. – 56, а през 2017 г. – 30.

Стартът на „Крета Рън 2020” е в 11:00 часа в неделя на площада в центъра на село Крета, а финалът по програма е около 14:00 часа.

Организаторите канят любителите на планинското бягане да се включат като участници или зрители в поредното издание на този традиционен зимен спортен празник!