Средновековен арбанашки храм отваря за служба след десетилетия пауза

Средновековният храм музей „Св. Атанасий“ в Арбанаси ще посрещне миряни за първи път след няколко десетилетия пауза. Службата ще е тази събота /18 януари/, когато е патронният празник на храма и се почита Св. Атанасий Александрийски. Литургията ще започне в 12,00 ч., а за времето на богослужението входът в музейния обект ще е свободен.

Богослужението е първото от поредица от служби в средновековните църкви музеи в Арбанаси – „Св. Атанасий“, „Св. Георги“, „Св. Димитър“, „Св Архангели Михаил и Гавраил“ и „Рождество Христово“, свързани с храмовите им празници. Инициативата е на кмета на Велико Търново Даниел Панов, получила подкрепата и съдействието и на великотърновския митрополит Григорий. Организацията е възложена на ръководството на Регионалния исторически музей.

Църквата музей „Св. Атанасий“ е строена през 30-е години на XVII век, а изписването й продължава през следващите три десетилетия. Изображенията са на сцени, свързани със св. Богородица – развит е пълният цикъл на Богородичния акатист, на св. Петка, св. Ирина, св. Екатерина, св. Анастасия, св. Атанасий Александрийски, св. Василий Велики, св. Григорий Богослов, св. Спиридон и др.

Развит е цикълът на Христовите страдания: “Умиване на нозите”, “Тайната вечеря”, Целувката на Юда”, “Носене на кръста”, “Разпятие” и др. Върху стените е изобразен и цикълът на Великите празници, чрез сцените “Сретение”, “Кръщение”, “Преображение”, “Възкресението на Лазар и “Влизане в Йерусалим”.

За удобство на поклонниците пред църквата ще бъдат поставени преносими свещници, а в храма, който е паметник на културата от национално значение, паленето на свещи е забранено.