Страшно наводнение в София през 1933 г. се оказва… първоаприлска шега

В своята поредица “Минало несвършено” Impressio ви поднася китки от неувяхващи публикации, писани отдавна, но звучащи актуално и днес. Ще изтупаме заедно повехналите страници, за да открием сред тях букети от думи, съхранени в хербария на времето.

1 април е. Нека не забравяме, че светът е оцелял, защото се е смял. Да разлистим отново заедно старите вестници.

“Рилският водопровод дави София. Стихийната вода пуква главните тръби на водопровода и залива София. Паниката всред населението. Столичният кмет отвлечен от водната стихия. Венециански канали из столичните улици. Спасителната акция на Морския сговор.”

С тези страховити съобщения се събуждат столичани през един пролетен ден на 1933 г. Но всъщност всичко се дължи на датата – денят е 1 април, а вестникът – хумористичният “Щурец”. Издателите му решават да се пошегуват, така както се прави на този ден навсякъде по света от години. Публикувани са и снимки с доста успешен за времето си монтаж.

“Тази сутрин върху София изневиделица е връхлетяло едно, колкото невероятно, толкова и страшно бедствие.

Още от 5 часа сутринта жителите в квартала около Зоологическата градина са били събудени от един силен подземен трус, последван от страшно бучене. Изплашените обитатели на квартала помислили, че има землетресение, веднага напуснали жилищата си и излезли на улицата. Не минават обаче и няколко минути, и всички с ужас забелязват, че из големите пукнатини, образувани от силния трус, почнали със страшна сила да изхвърчат огромни водни гейзери, които започнали да заливат улиците и дворовете на къщите.

„Площад „Цар Освободител“ се превърна на езеро“

В скоро време всички зимници и сутерени се напълнили с вода. Изумените жители, виждайки, че водните маси заплашват да залеят целия квартал, хукнали да бягат към площад “Цар Освободител”, за да търсят спасение. Обаче, доближавайки се към Народното събрание, видели, че и площадът вече бил потънал във вода, която започнала стихийно да залива и булевард “Цар Освободител”. Благодарение на съобразителността на постовия стражар при Университета, обзетите от паника жители били отправени към градината пред Художествената академия, която е на по-високо място, и по този начин е било избегнато масовото издавяне на изплашените хора.

Причините за нещастието

Няколко мига след изтеглянето на населението, целият квартал потънал във вода и улиците заприличали на венециански канали, по които плували предмети от покъщнина, удавени котки и кучета и много издавени животни от Зоологическата градина, част от която била разрушена от водната стихия. Скоро на местопроизшествието пръв пристигнал началникът на столичната пожарна команда Юрий Захарчук, който обяснил на изплашените жители причините за това внезапно наводнение. Според неговите думи, всичко се дължало на рилската вода, която благодарение на разтопените снегове се била увеличила толкова много, че въпреки, че рилският водопровод не е още готов, без знанието на общината, стихийно нахлула в тръбите и се отправила към столицата. И понеже тръбите на столичната водопроводна мрежа не били пригодени за такъв голям натиск, пукнали се и огромната водна маса заляла града.

Карикатура от вестник “Щурец”

След тези обяснения, г-н Захарчук дал първите нареждания за организирането на спасителната служба. Първи се отзовали членовете на Морския сговор, които с лодките от езерото на Борисовата градина, образували импровизирана връзка с останалите квартали, по-ниските от които започнали също да потъват във вода.

Кметът отвлечен от водната стихия

Тъкмо населението започнало да се успокоява от първата тревога, една от лодките, която заминала за Общината, бързо се върнала и донесла печалната вест, че столичният кмет бил отвлечен от страшната стихия, заедно с кревата му по посока на Искърското дефиле.

Откриването на Рилския водопровод на стадион Юнак, 23 април 1933 г.

Неустрашимостта на Захарчук

Научавайки за съдбата на своя шеф, г-н Захарчук веднага се хвърлил във водните талази и стремително заплувал по споменатата посока, където се надявал да стигне за седем секунди, за да спаси столичния кмет, станал жертва на собствените си заблуждения, според които идването на рилската вода не се предвиждаше по-рано от края на май.

Подробности по незапомнената досега стихия търсете във вестник “Свободна реч”, чийто специален кореспондент е отпътувал с лодка по дирите на отвлечения от водата столичен кмет.

На нашите снимки се виждат някои от наводнените улици и площади на столицата.”

„Софийските улици заприличаха на венециански канали“

В друга “новина” от същия брой, вестникът осведомява читателите си за още по-голямо нещастие – известната писателка, видна общественичка и радетелка за равни права на жените Анна Карима била разкъсана от тигър!

“Вследствие на внезапното наводнение, което биде причинено в столицата от водите на Рилския водопровод, част от Зоологическата градина била разрушена и някои от зверовете са се издавили. За голямо щастие или нещастие, тигърът, който е един рядък екземпляр, успял да изкърти клетката и почнал да плува и да се бори с водната стихия. Забелязан от насъбралото се множество, той бил прогонен с камъни и дървета и не могъл да излезе на сухо при градината на Народното събрание и бил принуден да продължи плуването си чак до кафене “Роял”. Подплашеният звяр е бил съвършено изтощен и не проявявал никакви хищни инстинкти, но като забелязал в кафенето известната равноправка, че чете свои произведения в кръга на жените-писателки, измъкнал се от водата, с един удар пробил стъклото на витрината и се хвърлил върху нещастната поетеса и я изял без остатъци!

Анна Карима (1871-1949)

Ужасената публика хукнала да бяга, но тигърът не закачил никой друг и спокойно се хвърлил наново във водата и заплувал в неизвестна посока.

Страшното произшествие потопи в скръб цялото женско движение. От набързо направеното дознание по-късно се узна, че дивият звяр предумишлено е разкъсал именитата равноправка, защото го е било яд на нея. Според сведенията на пазача му, ненавистта на тигъра към поетката, водела началото си от един случай, когато месото, което му било дадено за храна, било увито в една ко́ла от драмата на г-жа Карима – “За свободата”. Тигърът тогава по невнимание изял и напечатания лист, но така си разстроил стомаха, че се заклел люто да си отмъсти.

Печалният инцидент угрижи всички писателки от женския писателски съюз.”

Още

Местният вот преди и сега: Всички сеят, без да месят!

Местният вот преди и сега: Всички сеят, без да месят!

Очевидно писателката е била чест обект на пиперливи шеги от страна на вестника, и на следващата година, тя отново е героиня в първоаприлската шега на изданието. Този път, според фантазията на авторите, Карима, заедно с няколко свои съратнички, става жертва на зловещ инцидент в новооткритата софийска кланица – дамите попадат под една преса, която “моментално ги превърнала на….. пастърма!”.

Снимка-колаж от „посещението“ на Хитлер в София

Друго сензационно заглавие от първата страница на вестника от 1933 г. е “Тайнственото пребиваване на Хитлер в столицата”. Това, разбира се, никога не се е случвало и отново е плод на въображението на художника, карикатурист, фейлетонист и хуморист Райко Алексиев, създател и издател на в. “Щурец”.

Карикатура от вестник “Щурец”

Карикатура от вестник “Щурец”

Карикатура от вестник “Щурец”

 

 

impressio.dir.bg