Съвременният Хомо сапиенс сапиенс бил южноафриканец

Съвременният човек Хомо сапиенс сапиенс произхожда от Южна Африка – от район в северната част на Ботсвана, разкриха ученисъобщи АФП, цитирани от БГНЕС.

Там общият ни предшественик е живял преди 200 000 години, преди да мигрира 70 000 години по-късно, пишат специалистите в сп. “Нейчър”.

Връщайки се към корените на генетичното ни дърво, те са установили “родината на предците” на Хомо сапиенс сапиенс.

“Отдавна знаем, че съвременният човек се е появил в Африка преди около 200 000 години. Но досега не знаехме, къде точно” – каза на пресконференция ръководителят на изследването Ванеса Хейс.

Учените са използвали методите на генетичната генеалогия, които дават възможност да бъдат проследени моделите на миграциите. Те са анализирали 200 митохондриални генома – генетични маркери по майчина линия, взети от популации, живеещи в наши дни в Намибия и РЮА – регион, смятан отдавна за една от люлките на човечеството.

ДНК изследванията са разкрили наличието на най-древната генетична майчина линия, наричана “L0”, която все още присъства в популациите. След това те са изследвали географското й разпръскване.

Сравнявайки геномите, специалистите са успели да изолират общ предшественик – коизан, чиито представители има и в наши дни. Според тях всички хора, живеещи в Африка и извън нея, са негови наследници.

Районът е голям колкото Нова Зеландия, разположен е южно от р. Замбези, която извира от сегашна Намибия, пресича Северна Ботсвана и стига до Зимбабве. Сега той е пустинен – Калахари, но някога е бил с пищна растителност, с голямо езеро, което е изчезнало.

standartnews.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment on “Съвременният Хомо сапиенс сапиенс бил южноафриканец”

Comments are closed.